bezár
 

art&design

2011. 07. 19.
Búcsú és zsúpkötés a Göcseji Falumúzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A zalaegerszegi búcsú keretében, stílszerű környezetben, a Göcseji Falumúzeumban rendezik meg vasárnap a zalai cséphadarós rozscséplő és zsúpkötő versenyt.

prae.hu

Kostyál László a Zala megyei múzeumok megbízott igazgatója kedden ajtótájékoztatóján elmondta, hogy a búcsú nagy közönséget vonzó esemény, amelyet a város is a magáénak ismer el, elfogad és támogat. Idén összekapcsolódik a megyei rendezvénnyel, így - mint az évszázados hagyomány - messzi tájakról is várhatók vendégek.

Konczér Katalin, a Zala Megyei Közművelődési Intézmény igazgatója felidézte, hogy korábban Zalabaksán szervezték meg zsúpkötő versenyt.

Az új helyszín viszont lehetőséget ad arra, hogy kiegészíthetőbb, egész napos programot tartsanak, és a "hozzáadott értéket" is meg tudjanak valósítani. A versenyen készült zsúp helyben marad, és jól felhasználható a régi parasztházak tetőfedésére.

A versenyen részt vevő kulturális egyesületeknek mind a cséplésben, mind a zsúpkötésben már nagy gyakorlatuk van, és a szakértő zsűrit is úgy állították össze, hogy ne csak értékeljék, hanem segítsék a munkát.

Kostyál László szerint mindez azért is fontos, mert nyomokban a falumúzeumban is lehet látni, hogy a tetőfedésre vásárolt zsúp nincs megfelelően kicsépelve. Mint mondta, a hagyományőrző rendezvény arra is ráirányítja a figyelmet: nem törvényszerű, hogy zöld hajtás nőjön a házak tetején, vagy egérjáratok legyenek a zsúpban, ahol az egerek a hanyagul kicsépelt magokat keresik.

Kocsis Gyula, az Együtt Zalaegerszegért Egyesület elnöke azt emelte ki, hogy idén a falumúzeum tőszomszédságában található Olajipari Múzeum is fontos helyszíne lesz a rendezvénynek. A búcsún népi együttesek, tánccsoportok lépnek majd fel, míg az Olajipari Múzeum területén kiépített rock színpadon fiatal, kortárs zenét játszó fiatalok fognak szerepelni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés