bezár
 

színház

2011. 07. 16.
THEALTER U21 - nemzetközi színházi fesztivál Szegeden
Szeged, 2011. július 20-24. Nulladik nap: július 19.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A THEALTER Fesztivált – Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválját – 21. alkalommal rendezik meg. Az idei év témája: U21.

Szkéné színház

Az elmúlt 20 évben arra törekedtek a fesztivál szervezői, hogy nyitottak legyünek a fiatal alkotókra, a friss színházi látásmódra, új kezdeményezésekre. Idén igyekeznek a fókuszba állítani a fiatalokat, az utánpótlást – ezzel is megidézve a közelmúltban tragikus körülmények között elhunyt Bába Krisztina emlékét, aki a kilencvenes években nélkülözhetetlen segítséget nyújtott a Maszk Egyesületünek, illetve a THEALTER fesztiválnak – azaz pályakezdő, kísérletező fiataloknak, s aki a későbbiekben is figyelemmel kísérte munkájukat. Az idei fesztivált az ő emlékének ajánlják.

Az 1991-ben alkalmi jelleggel induló fesztivál ma Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválja, amely már a ’90-es évek végére önálló, összetéveszthetetlen arculatú fesztivál, a független, alternatív, kísérletező színjátszás legfontosabb hazai művészi és dokumentációs terepe lett. Prioritásai, a programok színvonala az elmúlt évtizedekben nem változott, ám minden évben számos újdonsággal is szolgált közönségének. A fesztivál fő helyszíne a szegedi Régi Zsinagóga, amely Magyarország egyetlen befogadó színházi profilú vidéki intézménye, de az elmúlt években számos szokatlan, új helyszínt is felfedeztek a szervezők a színháznak a városban, és jelen vannak produkcióikkal Szeged terein, utcáin is minden nyáron.

A programsorozat célja a kezdetektől a kísérletező, innovatív alkotóközösségek bemutatása és munkájuk segítése: a már elismert alkotók mellett a szubkultúrák, a kisebbségi-marginális helyzetben alkotók legjobbjai is megjelenhetnek Szegeden. A kezdetektől fontos volt a határon túli magyar művészek bemutatása is, 2003-tól pedig a Déli Vonal koncepcióval – Dél- és Kelet-Európa színházainak középpontba állításával – kapott végleges karaktert a fesztivál. Az elmúlt húsz évben több mint 30 ország több mint 140 színházi alkotóműhelye mutatkozott be Szegeden, sokan elsőként Magyarországon, e mellett számos koprodukcióban vettek részt. Húsz éve azt a célt szolgálják a MASZK tagjai, hogy a független művészi közösségek és a színházi újdonságok, kísérletek bemutatásával Szeged Európa keleti, középső és déli régiója színházainak még erőteljesebb találkozási pontját jelentse a hármas határ mentén – emelve ezzel Magyarország régiós, illetve európai színházi rangját is.
THEALTER
A THEALTER azonban nem csak izgalmas színházi programsorozat: a kezdetektől tudatosan közvetít értékeket – nyitottság, tolerancia, előítélet-mentesség –, elsősorban a fiatal felnőttek felé. E mellett minden évben lehetőséget adnak pályájuk elején álló alkotóknak a bemutatkozásra, és az ifjúságot bevonják a lebonyolításba is: Magyarországon modellértékű módon, 1992 óta dolgoznak önkéntes fiataloka fesztiválon, sokan itt szerzik első munkatapasztalataikat, itt töltik szakmai gyakorlatukat, másokat pályaválasztásukban orientálnak az itt szerzett élmények. Az itt első lehetőséget kapó alkotók közül sokan (többek között a Derevo, Lajkó Félix, Urbán András vagy Ivo Dimcsev) ma már jól ismert művészek.

Az elmúlt évek tapasztalatait és tendenciáit is figyelembe véve, de a jövőre is gondolva az idei fesztivál nem csupán lehetőséget ad a fiatalabb korosztálynak a „nagyok” mellett, hanem őket – a pályakezdőket, az utánpótlást, a friss erőket a határon innen és túlról – állítja a középpontba, ezért a fesztivál idei alcíme: U21. 

A fesztiválnak első alkalommal lesz nulladik napja, ekkor mutatják be Éder Enikő és Harsányi Attila közreműködésével az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült Kvartett című előadást. Ugyanezen a napon, július 19-én láthatja a közönség a PanoDráma produkcióját többek között a Krétakör egykori színészeinek közreműködésével, Szóról szóra címmel. A Lengyel Anna vezetésével létrehozott előadásnak nem csak a témája különleges – a magyarországi rasszista romagyilkosságok –, a színpadra állítás módja is újdonság itthon: ahogy a cím is jelzi, a színpadon elhangzó szövegek a verbatim munka elveinek megfelelően eredeti anyagok, az alkotók nem változtattak az interjúk során elhangzottakon.

A fesztivál nyitóelőadásaként július 20-án a Régi Zsinagógában a szegedi közönség egyik nagy kedvence, a legutóbbi POSZT-on is számos díjjal kitüntetett Pintér Béla és Társulata mutatja be A soha vissza nem térő című alkotását.

Az idei évben is készültek előadások a fesztivál felkérésére, valamennyit női rendező jegyzi. Itt lesz a premierje a tavalyi produkciójával nagy sikert aratott Szegedi Focus Műhely Good Bye, Sweet Naivety! című, a gyermeki ártatlanság elvesztését témául választó előadásának – rendezője Benkő Imola Orsolya -, melyben a színészek mellett az egyre népszerűbb szegedi Sheket zenekar zenészei is közreműködnek. Ugyancsak premierrel várja a közönséget a GoBe Társulat, Góbi Rita vezetésével. vaDULva – Generációs táncerotika című előadásukban a társulat fiatal tagjai mellett látható lesz az Operaház művésznője, Tallós Andrea Aphroditéként, M. Kecskés András pedig Éroszként. Góbi Rita táncosnőt újra láthatja a színpadon is a közönség az Aradi Kamaraszínház és az Andaxínház magyarországi premierjében. A Rejtőzködők – Utolsó tangó Párizsban - koreográfus-rendező: Zsalakovics Anikó - a fesztivál záró napján lesz látható.
THEALTER
Első alkalommal mutatkozik be a magyarországi közönségnek két nagy múltú színház, a belgrádi Bitef és a zágrábi Montažstroj. Mindkét produkció jól illeszkedik az idei fesztivál témájához, hiszen mindkettőben a legifjabb művészgeneráció mutatkozik be, akik tapasztalt alkotók irányításával hozták létre az igen figyelemre méltó, inspiráló előadásokat, klasszikusokat újragondolva. A Bitef ifjú táncosai a szenvedélyt, a féltékenységet és a félelem érzését fogalmazzák újra az Othellóban, előadásukat többek között Lajkó Félix zenéjére hangolta Zoran Marković és Maša Kolar koreográfus. A Vatrotehna 2.0 Borut Šeparović rendezésében a hatalom és az erőszak mechanizmusával foglalkozik, a színház 1990-ben bemutatott előadását alapul véve, de nagyon is a közelmúltra és a jelenre fókuszálva a fiatal energiákat és szókimondást.

Első alkalommal találkozhat a szegedi közönség a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Akadémiai Műhelyével. Az ugyancsak klasszikus művet újraértelmező Nóra Reloaded című előadásuknak nem csak a címszereplője – megformálója a sokszoros díjnyertes Tompa Klára –, hanem rendezője is hölgy, Patkó Éva. Az előadás az egyetem tanárainak és diákjainak közös munkája. Vendégünk lesz a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház mady-baby című produkciója is, B. Fülöp Erzsébet rendezésében. A címszereplőt alakító, ezzel a produkcióval több fesztiváldíjat is begyűjtő Borbély B. Emília három alkalommal invitálja közös utazásra az érdeklődő nézőket. A FÜGE és a MŰHELY Alapítvány produkciójában színpadra kerülő Forget it! / Felejtsd el! című, nemzetközi alkotócsapattal készült táncszínházi előadás magyar részvevőit – Dombi Katit és Dózsa Ákost – már jól ismeri a szegedi közönség, alkotótársaik ezúttal francia, olasz és román művészek. Nagyon friss és egyedi a Neptun Brigád és a MANNA Produkció (Budapest) előadása, ők ugyancsak első ízben a fesztivál vendégei. A magyar Belmondót. Baksa Imre mono-előadását Rába Roland rendezte. A bemutatkozó alkotók legifjabb korosztályát képviseli a Keleti István Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Művészeti Szakközépiskola csapata. A Test-Odüsszeia című produkcióval a KIMI 9 alkalommal várja Keserű Imre vezetésével kalandtúrára és érintésterápiára mindazokat, akik szeretnék otthon érezni magukat a személyre szabott színházi utazásban.

Idén is helyet kaptak a fesztivál programjában szegedi alkotócsoportok is. A Lábjegyzet Színház Sakuntaláról, szerelemről és áldozatról mesél Kalidásza és Hegedűs Géza nyomán Az élők vágyai című előadásában. A Metanoia Artopédia pedig két alkalommal várja közönségét az Artopéd Műteremben Löw Immánuel egykori szegedi főrabbi alakját és sorsát felidéző Tizenhárom hónap (házi őrizetben) című előadására.

Visszatérő vendég a Moncsicsi Tanulmányi Kör, Bereczki Csilla egyetemi hallgató vezetésével. Az SZFE vizsgaelőadása Michael Ende kevéssé ismert, sötétebb oldalát villantja fel bábok segítségével, a színpadon azonban nem bábszínészek „szólaltatják meg” a szereplőket, hanem fiatal színészek Máté Gábor legendás, ma is rendszeresen együtt dolgozó egykori osztályából: Péter Kata és Máthé Zsolt. Az előadásaival rendszeresen nagy sikert arató szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a filmrendezőként is jól ismert Tolnai Szabolcs rendezésében mutatja be Éljen a szerelem! című múltidéző előadását.

A fesztivál záró produkciója pedig a KDSZ és a MASZK Egyesület 2003 óta tartó, számos kiváló előadást és nagyszerű díjat eredményező koprodukciós együttműködésének tízedik darabja, a tavasszal bemutatott Béres Márta One Girl Show lesz, Urbán András rendezésében.
THEALTER
Színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány: a szegediek idén is naponta láthatnak utcaszínházi előadást, szórakoztatásukról – egyfajta szakmai gyakorlatként – a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzősei gondoskodnak, produkciójuk címe: Vissza a természetbe. Idén utcaszínházi kortárs táncprodukcióval lesz vendégünk Svájcból a magyar származású Trefeli József és Varga Gábor is.

Szakmabeliek és érdeklődő laikusok számára egyaránt nyitott a két, ingyenes workshop is. Négy napon át vezet test-hang tréninget Zygmunt Molik metódusa alapján Liszkai Tamás, a wrocławi Grotowski Intézet ösztöndíjas munkatársa, két alkalommal pedig Trefeli József és Varga Gábor táncos-koreográfusok várják a mozogni vágyókat a Millenniumi Kávéházban.

Immár ötödik éve vendégszerepel ajándékprogrammal a THEALTER Fesztivál a szegedi Csillag Börtönben. Idén a hazánkban is jól ismert erdélyi színésznő, Éder Enikő estjével kapcsolódunk a Dankó Pista fesztiválhoz.

A programok két fő helyszíne idén is a Régi Zsinagóga lesz, de a Szegedi Nemzeti Színház jóvoltából a Kisszínházban is mutatnak be előadást.

Idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes napilapja, a Rádió Mi 89.9 – Szeged első civil közösségi rádiója – hullámhosszán pedig THEALTER Rádió néven újra saját műsorsávot kap a fesztivál, amelyet az internet segítségével nem csak a szegediek követhetnek figyelemmel (www.radiomi.hu).

A THEALTER programjai itt böngészhetőek a prae.hu-n!

A programokról emellett a fesztivál honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők, itt nem csak tényeket és képeket, hanem hangulatjelentéseket is olvashatnak a naponta frissülő THEALTER-blogban (www.thealter.hu).

És természetesen jelen vannak a Facebookon is (www.facebook.com/thealter).
THEALTER
A július 19-én induló rendezvénysorozat támogatói Szeged MJV Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nemzeti Színház. Médiatámogatók: Factory Creative Studio (Szeged), www.delmagyar.hu, Szegedi Est.

A THEALTER fesztivál a Magyar Fesztiválszövetség tagja.

További részletes információ és jegyrendelés:
MASZK Egyesület (Szeged) - Tel.: 62/312-303 - maszk@maszk.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés