bezár
 

zene

2011. 07. 16.
Holdfény estek - Hegedűs Endre koncertjei a Vármegyeháza udvarán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Holdfény estek keretében idén is zongoramuzsika tölti meg a pesti Vármegyeháza árnyas díszudvarát: Hegedűs Endre július 20-án, 27-én és augusztus 24-én változatos, ugyanakkor a 200 éve született Liszt Ferencre is összpontosító programmal várja a közönséget.

prae.hu

Az első koncerten népszerű klasszikus szonátákat játszik, Haydn, Mozart és Beethoven műveit. Az est első részében természetesen elhangzik a cisz-moll szonáta, amely Holdfény szonátaként vált ismertté, annak ellenére, hogy a cím - amelytől a sorozat nevét is kölcsönözték - nem a szerzőé, hanem az utókor ragasztotta a népszerű darabra.

A július 27-i est Hegedűs Endre és felesége, a szintén zongoraművész Hegedűs Katalin négykezes hangversenye lesz, amely így a Házas-páros címet kapta. Ez alkalommal Mozart, Schubert, Brahms és Dvorák alkotásai mellett két Liszt-darab is megszólal: a II. magyar rapszódia, valamint a Les Préludes című szimfonikus költemény zongora-verziója.

A Vármegyeháza udvarán utoljára augusztus 24-én hallható Hegedűs-koncert. A programba Grieg-, Csajkovszkij- és Chopin-kompozíciók is kerültek, de a koncert második felében csupa Liszt-mű hallható: az Obermann völgyét az Isten áldása a magányban követi majd. A zárószám rávilágít a két óriás, Wagner és Liszt művészi kapcsolatára: az ünnepi zene és a nászkar csendül föl a Lohengrin című Wagner-operából, Liszt átiratában.

A Magyar Liszt Társaság tagja, Hegedűs Endre feleségével 1997-ben alapított koncertszervező céget, amellyel több sorozatot is útjára indítottak. A Holdfény estek mellett Sursum Corda címmel szűkebb pátriájuk, Budafok-Tétény zenei életét gazdagítják, de a Szent Margit Gimnázium dísztermében is rendeztek kamarazenei koncerteket Szent Margit esték címmel. Idén nyáron játszanak a gyönyörűen felújított balatonfüredi Vaszary-villában is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés