bezár
 

art&design

2011. 07. 15.
Új elnök a Zsolnay igazgatóságának élén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának elnökévé választották Németh Miklóst, a kisebbségi tulajdonos KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. vezérigazgatóját a társaság pénteki közgyűlésén.

prae.hu

A KÖZGÉP Zrt.-nek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Jászai Gellértet váltó Németh Miklós mellett egyhangú döntéssel igazgatósági tag lett Zsigri Ferenc és Mihácsi János. A felügyelőbizottság új tagjaként Bachmann Bálint dolgozhat, a vezérigazgatói tisztséget továbbra is Péterné Marosy Katalin tölti be. Az új tisztségviselők mandátuma - a régi tagok megbízásához igazodva - 2015. szeptember 1-ig szól.

A testületek tagjainak harmadát a többségi tulajdonos önkormányzati vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. adja, az igazgatóság és a felügyelőbizottság javadalmazás nélkül látja el feladatait.

Az új vezetők megválasztását a tulajdonosi struktúrában bekövetkezett változások indokolták. A KÖZGÉP a Manufaktúra-Befektető Kft.-n (M-B) keresztül május végén megszerezte a gyár 49 százalékos részvényhányadát és a menedzsmentjogokat biztosító szavazatelsőbbségi részvényeket.

Az M-B még tavaly nyáron kötött szerződést a Zsolnay kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlásáról és az irányítás átvételéről.

A 230 millió forintos vételárat a gyárnak nyújtandó félmilliárd forintos tőkejuttatással együtt eredetileg az idén március végéig kellett volna teljesítenie, de a határidő kétszer is módosult, először a hitelfelvételi nehézségek, másodszor a vevő tulajdoni viszonyainak változása miatt.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere június 22-én jelentette be, hogy az M-B kifizette a teljes vételárat és ez év végéig több százmillió forinttal erősíti meg a céget. Egyben reményét fejezte ki, hogy a kisebbségi befektető jelentős építőipari megrendeléseket ad a manufaktúrának, ezzel garantált a Zsolnay hosszú távú és biztos működése, a munkahelyek megőrzése és a gyár értékeinek megtartása.

Pécs önkormányzata korábban azért döntött a Zsolnay kisebbségi részvénycsomagjának értékesítéséről, mert bár a cég stabilitását azt megelőzően különböző költségcsökkentő intézkedésekkel sikerült megteremteni, az önkormányzat a jövőbeni hatékony működéséhez mindenképpen szükségesnek látta további források bevonását.

A KÖZGÉP az M-B megvásárlásakor azt közölte: menedzsmentje elkötelezett abban, hogy stabil hátteret teremtsen a pécsi gyár működéséhez. Nem csupán pénzügyi befektetőként, hanem teljes szakmai támogatásával vesz részt az új vállalati stratégia megvalósításában.

Hangsúlyozta: értékesnek tartja a Zsolnay gyárban több mint 150 év alatt felhalmozott tudást és tapasztalatot, a porcelángyárat egyedülálló befektetési lehetőségnek is tekinti.

Emlékeztetett rá, hogy a Zsolnay márkanév három világhírű találmánnyal is összeforrt: az elefántcsont színű Zsolnay-porcelánnal, az egyedi máztechnikájú eosinnal és a pirogránittal. A porcelángyár kiemelt nemzeti értéket képvisel, termékei hungarikumok.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés