bezár
 

építészet

2011. 07. 15.
Ázsiai kapcsolatait erősíti a magyar építőművészet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ázsiai építészeti kapcsolatok ápolása áll a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) második féléves szakmai tevékenységének középpontjában - tájékoztatta az MTI-t Kálmán Ernő, a MÉSZ elnöke. Elsősorban japán és kínai kapcsolatokról van szó.

prae.hu

Még júliusban tető alá hozzák a kínai féllel azt az együttműködési szerződést, amely a Hudec-emlékszoba sanghaji létrehozásáról szól. Hudec László magyar építész a két világháború között mintegy hatvan, ma már műemléknek számító épületet tervezett Sanghajban.

Mint ismeretes, az egyik Hudec-ház magyar kulturális központtá alakításáról Szőcs Géza kulturális államtitkár, sőt Orbán Viktor miniszterelnök is tárgyalt sanghaji útján.

Augusztus 10. és 15. között a Kínai Építész Szövetség elnöke látogat Magyarországra egy delegáció élén. Ez alkalommal a magyar építészek lehetséges szerepvállalása is téma lesz a nagy kínai beruházások tervezési munkálataiban.

Szeptember végén, október elején kerül sor Tokióban a Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) kongresszusára, amelyen a MÉSZ nyolctagú építészdelegációval képviselteti magát. Az UIA 1948-ban jött létre Pierre Vago magyar származású építész kezdeményezésére Lausanne-ban, s háromévente tartja kongresszusait, legutóbb 2008-ban Torinóban tanácskozott.

A március 11-i japán földrengés és cunami után a világtalálkozó témáját a következőképp határozták meg: "Design 2050 - katasztrófák után, a szolidaritás jegyében, a fenntarthatóság felé".

A tanácskozás a környezetkultúra és az életkörülmények kérdéseit érinti, különös tekintettel az emberi élet biztonságára. Téma lesz a városi élet, építészeti környezetünk és élőhelyeink helyzete ma és a jövőben. A kísérő kiállításon a MÉSZ a korábbi nagy sikerű párizsi és brüsszeli ornamentika-tárlatának megújított változatát mutatja be.

A tisztújításon Magyarországnak elvileg esélye van az egyik alelnöki szék megszerzésére is, a vetélytárs törökök azonban jobb pozíciókkal rendelkeznek.

Október 20-tól rendezik meg Pekingben a VI. Nemzetközi Építészeti Expót, ahol kiemelt vendég lesz a MÉSZ és a magyar építészet. A kiállítás még idén más kínai nagyvárosokban is bemutatkozik.

A MÉSZ az európai kapcsolatok ápolása keretében a visegrádi országok építész szövetségeinek prágai kiállításán is képviselteti magát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés