bezár
 

építészet

2011. 07. 14.
Csonka Pál-emlékérem Újpestért és a SkyCourtért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyéni alkotó kategóriában Iványi János, építész-szerkezettervezői kategóriában pedig a Tima Zoltán-Gurubi Imre tervezőpáros vehette át az idei Csonka Pál-emlékérmet a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában.

prae.hu

A Csonka Pál-emlékérem az építész- és tartószerkezet-tervezők (konstruktőrök) alkotó együttműködését hivatott elismerni. Ezért azok kaphatják, akik alkotó-párként magas színvonalú építészeti alkotást hoztak létre, továbbá az, aki oktató és/vagy tudományos munkájával jelentősen és igazolhatóan járult hozzá a fent említett, alapvető cél eléréséhez - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Építőművészek Szövetsége.

A Tima-Gurubi páros a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér 2-es termináljának, az úgynevezett SkyCourtnak a tervezéséért és szerkezettervezéséért érdemelte ki az elismerést.

Iványi János magántervezőként több bonyolult műemléki helyreállítás hozzáértő, igényes tervezését végezte, valamint Az Újpesti Városvédő Egyesület tagjaként a városrész építészeti-mérnöki örökségének rendszeres kutatója, publikálója - ezért kapta az elismerést.

A díjazottakat Kálmán Imre, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke köszöntötte és Marosi Miklós építész méltatta a hét eleji díjátadáson.

A díj névadója, Csonka Pál (1896-1987) építészmérnök, egyetemi tanár volt, a karburátor feltalálójának, Csonka Jánosnak a fia.

A Kossuth- és Állami-díjas tudós szakterülete a mechanikai létesítmények elmélete és vizsgálata, a szilárdságtan és építésmechanika, a rugalmasság- és képlékenységtan volt, a héjszerkezetekről szóló monográfiája a szakirodalom kiemelkedő alkotása.

Tervei szerint épült a taksonyi templom ellipszis alakú héjszerkezettel készült kupolája.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés