bezár
 

építészet

2011. 07. 14.
A tiszadobi Andrássy-kastély márciusban nyit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tervek szerint 2012 márciusában vehetik birtokba a látogatók a jelenleg felújítás alatt álló tiszadobi Andrássy-kastélyt; a 2,2 milliárd forint összértékű rekonstrukciós beruházás munkálatairól csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót Tiszadobon.

prae.hu

Az 1,7 milliárd forint uniós támogatásból, valamint a megyei önkormányzat kötvénykibocsátásból megteremtett önerejéből teljesen megújul az 1880-85 között épített kastély, amely a fejlesztést követően rendezvény- és látogatókastély funkciót kap - mondta Kovács Sándor, az önkormányzat közgyűlésének alelnöke a tájékoztatón.

A 2.700 négyzetméteres kastély korhűen berendezett szobái időszaki és állandó kiállításoknak adnak majd otthont, a teljes külső és belső rekonstrukción túl konferenciatermet, éttermet és konyhát egyaránt létesítenek, és megújul az épületegyüttes körül lévő 15 ezer négyzetméteres park is.

Az alelnök hozzátette: a beruházás lezárása után a régió kulturális turizmusának egyik kiemelt célpontjává válhat a Tisza mellett fekvő, páratlan szépségű kastély.

A felújítás a tervek szerint halad, a munkálatokat azonban több körülmény nehezítette: a körtornyok szobáinak födémszerkezete úgynevezett könnyező házigomba fertőzte meg, a pinceszint süllyesztése során pedig jelentős régészeti értéket képviselő, körülbelül 3.000 éves bronzkori sírmellékletek kerültek elő - tájékoztatott Zombor Krisztián, a munkálatokat végző Harcon Építési Kft. vezetője.

Hozzátette: a régészeti ásatások elkezdődtek, a gombafertőzéseket a szakemberek felszámolták, így a belső felújítás folytatódhat.

A támogatási szerződés szerint a kivitelező Harcon-KE-VÍZ Konzorcium 2.681 négyzetméteren végzi el a belső, továbbá 3.200 négyzetméteren a külső homlokzat felújítását. A tetőszerkezet rekonstrukciója mellett korszerűsítik a csatorna- és vízhálózatot, gépészeti munkálatokat végeznek, valamint restaurálják a kastély belső tereit.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés