bezár
 

építészet

2011. 07. 14.
Műemlékeket bontatna le Marosvásárhely polgármestere
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egykori vendéglőt és Kós Károly által tervezett épületeket bontatna le Marosvásárhelyen Dorin Florea polgármester - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap.

prae.hu

A lap szerint Dorin Florea nem érti, miért ragaszkodik a műemlékvédelem a bontásra szánt régi épületekhez. A marosvásárhelyi polgármester a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) és a helyi önkormányzat RMDSZ-es képviselőit okolja azért, hogy a város "nem tud fejlődni".

A polgármester sajtótájékoztatón jelentette ki, megpróbálja elérni, hogy lekerüljön a műemlékvédelmi listáról az általa bontásra szánt három épület.

Az egyik épület, az úgynevezett Súrlott grádics Marosvásárhely egyik nevezetes épülete, annak idején Ady Endre is meglátogatta.
A másik két lebontásra ítélt épület a szecesszió jegyeit viseli.

Bár méreteiben és építkezési anyagában is szerény, de igényesen megtervezett épületek, amelyek hozzátartoznak a város múltjához.
Kolozsváry Zoltán, RMDSZ-es önkormányzati képviselő az Új Magyar Szónak úgy nyilatkozott, hogy a városi tanácsban az RMDSZ-frakció "minden olyan lépést igyekszik megakadályozni, amivel a polgármester megpróbálja megváltoztatni a város jellegét".

A tanácsos szerint szükséges a modernizálás, de úgy, hogy a város történelmi jellegét és karakterét ne változtassa meg, ne tegye jellegtelenné, hanem azokra az alapokra építsen, amelyek értéket képviselnek. "A polgármesternek el kell fogadnia, hogy vannak magyar, tradicionális értékei Marosvásárhelynek, amelyeket nem hagyunk tönkretenni" – tette hozzá a tanácsos.

A lapnak nyilatkozva Csortán Ferenc műemlékvédelmi szakember elmondta, hogy a műemlékvédelmi jegyzékről le lehet venni épületeket, erre a műemlékvédelmi törvény lehetőséget ad, ha a törlési kritériumok megvannak. A szakember szerint igaz ugyan, hogy lepusztult állapotban vannak a Florea által említett épületek, de "nem az a megoldás, hogy eltöröljük a föld színéről, hanem az, hogy helyreállítjuk" őket - jelentette ki.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés