bezár
 

zene

2011. 07. 13.
Folytatódik a Zeneakadémia ázsiai kapcsolatépítése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) rektora és rektori tanácsadója másfél napos eltéréssel érkezett vissza Budapestre, Batta András Dél-Koreában és Japánban, Devich János Kínában járt, hogy folytassa neves ázsiai egyetemekkel a kapcsolatépítést, amelyre különösen jó lehetőséget biztosít az idei Liszt-év.

prae.hu

"Gyümölcsöző és nagy távlatokat mutató kapcsolat fűzi a Zeneakadémiát a dél-koreai Tegu városában működő Kjemjong (Keimyung) magánegyetemhez. Nemrég Falvai Sándor a Liszt-év keretében vezetett náluk zongora kurzust és adott koncertet, de Nemes László Norbert, a kecskeméti Kodály Intézet igazgatója is nagyon sikeres pedagógiai kurzust tartott az intézményben" - mondta el az MTI-nek Batta András.

Hozzátette, hogy a korábbi együttműködésre alapozva felvetődött egy közös mesterképzés lehetősége, amit már 2012 tavaszán elindítanak zongora, fuvola, hegedű és zeneszerzés szakon.

"Öt szemesztert foglalna magába a képzés, az első hármat magyar vendégtanárok négy-négy hetes felügyeletével a Kjemjong Egyetem Liszt-programjának keretében abszolválnák a hallgatók, az utolsó kettőt pedig Budapesten. Annyira előrehaladott az ügy, hogy kedden este már megérkeztek hozzánk a dél-korai partnereink, hogy részletes megállapodást kössünk" - árulta el a rektor.

Japánban a Liszt, az iskolaalapító elnevezésű projekt keretében a két legjelentősebb tokiói művészeti egyetemmel került kapcsolatba a Zenekadémia - hangsúlyozta Batta András.

Az egyik a Gejdaj (Geidai) állami művészeti egyetem, amelynek a rektorhelyettese Vatanabe Kendzsi (Kenji Watanabe), aki az 1970-es években Budapesten, a Zeneakadémián tanult. "Lisztről tartottam előadásokat, Dráfi Kálmán pedig, aki most a billentyűs és ütőhangszeres tanszék vezetője lett, és amúgy is sokat jár Japánba, adott egy nagyszerű mesterkurzust. Vatanabe és Dráfi nagy sikerrel játszott együtt az egyetem 1200 személyes hangversenytermében" - mutatott rá a rektor.

A Tokyo College of Music pedig egy rangos magánegyetem, ahol szintén előadtak és kurzust is tartottak. Mind a két helyen ugyancsak együttes mesterképzésről gondolkodnak, és mindegyik intézménnyel közös diplomát terveznek kiadni, ezeken a terveken már két éve dolgoznak - fűzte hozzá Batta András.

A Zeneakadémia rektori tanácsadója, Devich János a China Radio International (CRI) meghívására járt Pekingben. A rádió Magyarországgal foglalkozó szekciója nemcsak magyar kulturális eseményekről sugároz, hanem koncerteket is szervez - mondta el az MTI-nek Devich János.

A CRI Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából a Zeneakadémia tanárainak és növendékeinek közreműködésével szervez hangversenyeket. Most Baranyay László zongoraművész professzor és Szabó Ferenc János doktorandusz hallgató adott koncertet annak a kulturális egyesületnek a dísztermében, amelyet a Magyarországon valamilyen tanulmányt végzett kínaiak alakítottak és tartanak fenn.

"Nagyon érdekes találkozókat is szerveztek számunkra, jártunk a tengerparti Hsziamenben (Xiamen), amely arról nevezetes, hogy itt működik a Pekingi Központi Konzervatórium filiáléja vagy gyakorlóiskolája, amely kizárólag zongoristák képzésével foglalkozik. A százhúsz növendékből kettőt meghallgattunk, nagyszerűen játszottak. Arról tárgyaltunk, jó lenne, ha ők vagy más növendékek Budapestre jönnének továbbképzésre" - emelte ki Devich János.

Beszámolt arról is, hogy a városban működő állandó szimfonikus zenekar is rendezett egy koncertet Liszt emlékére.

Látogatásuk alatt hallottak egy csaknem száz tagú együttest is, amely kínai népi hangszereken, valamint csellón és nagybőgőn kínai kortárs muzsikát szólaltatott meg. Devich János megjegyezte: arra gondolt, hogy Dubrovay László zeneszerzőnek - akitől nem áll messze ez az eszköztár - ajánlaná, írjon darabot számukra, a 100 Tagú Cigányzenekart pedig szívesen összekötné velük, mert különös párhuzamot lát a két együttes között.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés