bezár
 

film

2011. 07. 13.
Forest Whitaker 50 éves
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Július 15-én lesz 50 éves az Oscar-díjas Forest Whitaker. Az amerikai filmszínész 2007-ben kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Az utolsó skót király című filmben nyújtott alakításáért.

prae.hu

Los Angelesben, szerény anyagi körülmények nevelkedett, egyetemre sportösztöndíjasként került. Egy sérülés miatt váratlan fordulattal az operaéneklésre váltott, innen jutott el a drámatagozatig és a neves Berkeley Egyetemig. Színészként 1982-ben debütált, társai az azóta már szintén Oscar-díjas Nicolas Cage és Sean Penn voltak.

A nyolcvanas években két vietnámi háborús alkotásban kapott nagyobb szerepet: előbb az Oliver Stone rendezte A szakaszban, majd Robin Williams oldalán a Jó reggelt, Vietnámban. Clint Eastwood 1988-ban rá bízta a tragikus sorsú dzsesszzenész, Charlie Parker életéről forgatott Bird című film főszerepét. Whitaker zseniálisan formálta meg a művészt, aki a negyvenes években szaxofonjátékával tömegeket vonzott, de tönkretette a siker, a drog, és 34 évesen meghalt. Alakításának jutalma a cannes-i filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó Arany Pálma lett és Arany Glóbuszra is jelölték.

Ezután a Síró játék következett, amelyben egy fekete bőrű angol katonát játszik, aki az IRA fogságába esik. A rabság halálfélelemmel teli órái során megnyílik, életéről, szerelméről beszél őrzője előtt. Kettejük között különös, már-már baráti viszony alakul ki, őre talán még segítené is a szökésben, végül mégis gyilkosává válik. A kilencvenes években producerként próbálta ki magát a Lövöldözés a Harlemben, 1995-ben rendezőként Az igazira várva című romantikus filmben. 1998-ban egy újabb romantikus filmet rendezett, Majd elválik címmel, az utóbbi években producerként a tévében is kipróbálta magát.

Whitaker 1999-ben a Jim Jarmusch által rendezett, kultfilmmé vált Szellemkutyában egy különös bérgyilkost alakított, aki a szamurájok erkölcsi kódexe szerint, saját maga alkotta világban él. Jodie Fosterrel a Pánikszoba című izgalmas filmben játszott együtt, a Colin Farrell főszereplésével készült A fülke címűben egy rendőrnyomozót alakított.

Pályafutásának - eddigi - csúcsára Az utolsó skót király című alkotásban ért fel: mesteri játékkal idézte fel az 1971 és 1979 között hatalmon lévő Idi Amin ugandai diktátor figuráját, akinek uralma alatt mintegy félmillió ember vesztette életét. A film egy Ugandában tevékenykedő skót orvos szemszögéből mutatja be a történteket, a cím a diktátor "sajátos gondolkodására" utal. Amin ugyanis többször hangoztatta: szívesen állna a skót függetlenségi törekvések élére, hogy aztán ő lehessen Skócia utolsó királya. Whitaker kitűnően érzékeltette az egyre paranoiásabbá váló Amint, a szerep kedvéért 25 kilót hízott. A diktátor ugyanis hazája nehézsúlyú bokszbajnoka volt, s regnálása idején még a szomszédos Tanzánia vezetőjét, Julius Nyererét is kihívta egy meccsre.

Whitaker a Vészhelyzet és a Kemény zsaruk című tévésorozatban is feltűnt, majd idén a rövid életű Gyilkos elmék: alapos gyanú című bűnügyi sorozat főszerepét kapta.

A színész számos segélyprogramot támogat, többek közt a gyerekkatonák megmentése, a kiskorúak bántalmazása és az állatok jogainak védelme terén, idén a UNICEF jószolgálati nagykövete lett.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés