bezár
 

zene

2011. 07. 13.
VIII. Crescendo Nyári Akadémia Sárospatakon
34 ország fiatal zenészei, mesterkurzusok neves előadóművészekkel és hangversenyek a történelmi iskolavárosban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Július 25-én nyolcadik alkalommal nyitja meg kapuit a Crescendo Nyári Akadémia. A kéthetes mesterkurzus nemzetközi elismertsége évről évre növekszik, idén már 34 ország fiataljai látogatnak el Sárospatakra, köztük a „Visegrádi Négyek” (V4) művész diákjai is. A kéthetes alkotófolyamat eredményeként Donizetti Szerelmi Bájitalával és a V4 országok zeneszerzőinek műveiből, valamint a klasszikus repertoárból összeállított hangversenyekkel gazdagítják Sárospatak kulturális életét.

prae.hu

34 országból, öt kontinensről, több mint 200 diák, valamint egy 50 fős nemzetközi összetételű tanári gárda érkezését várják az iskolavárosba. A Legtávolabbról érkező résztvevő tazmániai (Ausztrália) származású, hegedű szakos zeneakadémiai hallgató. Vannak már végzett, diplomás résztvevők is, de a legfiatalabb korosztály is képviselteti magát, köztük többen országos és nemzetközi versenyek győztesei.

A Crescendo Nyári Akadémia egy valódi nemzetközi kulturális fórumot valósít meg Sárospatakon, hiszen a mesterkurzusok mellett neves meghívott vendégek pódiumbeszélgetésére is sor kerül. A beszélgetést Mesterházi Gábor, a Művészetek Palotájának sajtóreferense vezeti. A művésztanárok interjúesteken válaszolnak az érdeklődők kérdéseire, és az esténként megrendezett kiscsoportos beszélgetések nagyszerű lehetőséget nyújtanak a diákoknak a tanárokkal való személyes párbeszédre.

Az idei akadémián minden tanszak kiemelten foglalkozik a Visegrádi Négyek (Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország zeneszerzőinek munkásságával. A zeneművek megértését és megvalósítását a V4 országok elismert előadóművészei segítik. Jelen lesz David Danel, a Prágai Filharmonikusok első hegedűse, Izabella Darska Havasi zongoraművész, a lengyelországi Chopin Társaság elnök asszonya, valamint Hollós Máté zeneszerző.
2007, Crescendo Nyári Akadémia
A magyar zeneművészet népszerűsítése is egyik fontos célkitűzése a Crescendo Nyári Akadémiának, a szervezők nagy örömmel fogadták például a Teheráni Zeneakadémia 22 éves csellistájának jelentkezését, aki Mihály András csellóversenyét szeretné elsajátítani a két hét alatt. Tazmániából, Vietnámból, Kínából, Kanadából és még Kenyából is érkeznek fiatalok, akik szintén nagy érdeklődéssel várják a V4 zenéjének megismerését, valamint a hozott darabok tudásának elmélyítését.

A karmester, Kaposi Gergely és az általa vezényelt zenekar tagjai között így tehát a kotta és a zene képezi majd az egyértelmű közös nyelvet. Hasonló kihívás vár az operaprodukció énekeseire is, hiszen román, magyar, szingapúri, kolumbiai és oroszországi énekesek játsszák Donizetti Szerelmi bájital című operáját, melyet az amerikai Teresa Moyer visz színre. Az egyszeri bemutató a Rákóczi Várban lesz és az előadást az olasz származású Paolo Paroni vezényli.

A Sárospataki Református Kollégium nemcsak a helyszínt, hanem a méltó szellemi környezetet is biztosítja a Crescendo Nyári Akadémia számára. A szervezők úgy gondolják, hogy a cseh-morva származású pedagógus, Comenius városa igazán alkalmas a fiatal tehetségek képzésére és művészi nevelésére. A Crescendo Nyári Akadémia nemzetközi összefogás eredményeként jött létre, mégis szorosan kötődik Sárospatak városához, hiszen a főszervezők és a tanárok sorában több, Sárospatakról elszármazott művészt találhatunk: Füzesséryné Dudás Eszter brácsaművész, aki az akadémia művészeti vezetője, a szülői ágon sárospataki kötődésű Fassang László orgonaművész, valamint Kiss József oboaművész és Marczi Mariann zongoraművész. Az akadémia kiváló tanára a japán származású Koji Okazaki fagottművész is, aki immár Sárospatak tiszteletbeli polgára.  

Az akadémia utolsó napjaiban a diákok háziversenyen vehetnek részt, ahol az akadémia nemzetközi zsűrije dönti el, hogy kik azok a szólisták, akik zenekari kísérettel mutatkozhatnak be a nagyérdemű közönség előtt, és kik azok, akik előadóként mutatkozhatnak be az akadémiát záró Gálaesten, ahol kiemelt fellépési lehetőséget kap az akadémia Liszt versenyének győztese is.
Crescendo
A Crescendo Nyári Napok hangversenyeire a belépés díjtalan és nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt.

További információ: www.crescendohungary.org

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés