bezár
 

zene

2011. 07. 13.
Ohridi Nyári Fesztivál komolyzenével, színházzal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ottorino Respighi (1879-1938) olasz zeneszerző Róma trilógiájával - Római ünnepek, Róma szökőkútjai és Róma fenyői - a Macedón Filharmonikusok és a La Fura dels Baus barcelonai táncszínházi együttes közös előadásával kedden este ünnepélyesen megnyílt az Ohridi Nyári Fesztivál, amely augusztus 20-ig tart.

prae.hu

A megnyitón a Macedón Filharmonikusokat Andreas S. Weiser vezényelte és a spanyolországi táncosok a zenekartól átlátszó fallal elválasztva mozogtak az impresszionista Respighi-muzsikára, mialatt mögöttük a vetítőn vizek, szobrok, fák, figurák látszódtak.

Az előadásnak június 17-én volt a világpremierje Valenciában, majd július 2-án következett a római bemutató és most Ohridban láthatta a különleges előadást a közönség az erőd alatt, az időszámítás előtti II. századból való antik színház maradványai között.

A fesztiválon a hazai zenészeken kívül orosz, brit, francia, német, olasz és Albániából érkezett muzsikusok lépnek fel, köztük Nigel Kennedy angol hegedűvirtuóz, vagy Borisz Berezovszkij és Alekszej Vologyin orosz zongoraművészek.

Lengyelország július elsején vette át az Európai Unió soros elnöki tisztét, és ebből az alkalomból Ohridban július 28-án lengyel estet tartanak. A macedóniai nemzeti színház operatársulata Mozart Figaro házasságát, az isztriai nemzeti színház Pulából Euripidész drámáját, az Elektrát mutatja be.

Nagy József, a nemzetközi hírű magyarkanizsai táncos, koreográfus, a kanizsai kreatív központ és az orléans-i koreográfiai központ vezetője Megnevezhetetlen című előadásával vesz részt augusztus 9-10-én a fesztiválon, partnere a francia Anne-Sophie Lancelin lesz. A darab premierje júniusban volt Prágában és a kritika Nagy József egyik legszebb előadásának nevezte.

A záró ceremónián a bitolai nemzeti színház Medeia előadását láthatja a közönség. A zene és a színház mellett a fesztiválon több macedón képző- és fotóművész, valamint ötvösművész kiállítása nyílik.

A Macedónia nyugati részén, az Ohridi tó partján fekvő város az ország és Európa egyik legrégibb települése, az első szláv egyetemet Ohridban alapították a 9. században.

Ez a város ad helyet immár 51 éve a nyári fesztiválnak, amely 17 éve tagja az európai fesztiválok szövetségének és többek között olyan művészek szerepeltek Ohridban, mint Zubin Mehta, Ennio Moricone, Msztyiszlav Rosztropovics, Jessye Norman, Gidon Kremer és Makszim Vengerov - olvasható a www.ohridsummer.com.mk honlapon.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés