bezár
 

zene

2011. 07. 12.
Neves vendégek a Kodály Művészeti Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nemzetközi hírű finn Wagner-szoprán, Kirsi Tiihonen, a Jánosi Együttes, Keren Hanan izraeli zongoraművész, a Vásáry Tamás vezette Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar és a modenai Gruppo Amarcord operatársulat is Kecskemét vendége lesz az idei Kodály Művészeti Fesztiválon.

prae.hu

Mint az a szervezők keddi budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott, a rendezvénysorozat nyitóhangversenyét július 18-án a kecskeméti piarista templomban tartják.

A koncertet, amelyen Erdei Péter vezényletével az Új Liszt Ferenc Kamarakórus lép fel, a 2010 februárjában elhunyt kiváló karnagy, Vajda Cecília emlékének ajánlják.

A fesztivál programjában változatos műfajú és műsorú hangversenyek szerepelnek: lesznek szólóestek, kamarazenei koncertek, kórushangversenyek, zenekari estek, kortárs zenei és népzenei est, filmvetítés és gyermekprogramok.

Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója hangsúlyozta: céljuk, hogy felhívják a figyelmet a klasszikus muzsika mellett a fiatal magyar zeneszerzők munkáira, a népzene értékeire is.

Az első napon két kiállítás is nyílik: az egyikkel Gregor Józsefre, az öt éve elhunyt Kossuth-díjas operaénekesre emlékeznek, a másikon pedig a Kecskeméten élő olasz szobrász, Angelo Minuti alkotásaival ismerkedhet meg a közönség. Ezen a napon kezdődik a 26. Kodály Szeminárium is a Kodály Intézetben.

A hangversenyeket, kiállításokat a város legismertebb műemlék épületeiben rendezik meg. A szervezők szerint a történelmi környezet, a Kodály Intézet nyári kurzusait jellemző izgalmas nemzetközi "jövés-menés" és kulturális pezsgés mind hozzájárul ahhoz, hogy a fesztivál vendégei igazán jól érezzék magukat.

Nemes László Norbert kiemelte, hogy sikerült meghívni a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart, amelyet ugyan 2006-ban Kecskeméten alapítottak, de két sikeres év után anyagi nehézségek miatt "átengedtek" Debrecennek.

Most együttműködés látszik kibontakozni a közös fenntartásra - tette hozzá.

A Kodály Intézet vezetője elmondta, hogy a szemináriumra a világ számos országából érkeznek muzsikusok, zenepedagógusok és vendéghallgatók. A kéthetes képzésen résztvevők kilencven százaléka külföldi, és csak tíz százaléka magyar, mivel év közben a magyar zenepedagógusok számára programszerűen tartanak egyhetes stúdiumokat.

Összesen 150-en jelentkeztek, köztük sok a kínai hallgató, hiszen Pekingben, a központi konzervatóriumban külön Kodály-képzés folyik. De többen érkeznek Észak-Amerikából, ahol Kodály pedagógiai módszereit igen intenzíven használják - mutatott rá Nemes László Norbert.

Az igazgató szeretné a hangszeres képzés irányába is tágítani a szemináriumi lehetőségeket, az idén meghirdetett cselló és hegedű kurzus ugyan még nem keltett föl érdeklődést, de éppen Kodály neve és szelleme miatt nem mondanak le a tervről.

A fesztiválhoz - amely az 1970-ben indított koncertsorozatból 1986-ban, azaz 25 éve vált fesztiváleseménnyé - Kecskemét önkormányzatának 7 millió forintos támogatása adja a hátteret. Mák Kornél alpolgármester azt is elárulta, hogy ezen felül 1,5 milliót biztosítanak magyar és határon túli magyar szemináriumi hallgatók ösztöndíjára. Mint mondta, büszkék arra, hogy további 2 millió forinttal a helyi vállalkozók támogatják a július végéig tartó eseménysorozatot.

Az alpolgármester megjegyezte: készül a város kulturális stratégiája, amely magas minőségét elismerve kiemelten kezeli majd a Kodály Művészeti Fesztivált.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés