bezár
 

art&design

2011. 07. 11.
A Zsolnay negyedbe költözik a pécsi egyetem
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében épülő Zsolnay Kulturális Negyedbe költözik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kara, az intézmény kommunikáció és médiatudományi, valamint szociológia tanszéke a következő tanévben.

prae.hu

A Páva Zsolt fideszes polgármester és Bódis József rektor által hétfőn, Pécsen aláírt szerződés szerint a felsőoktatási intézmény 20 éven át évi 50 millió forintért bérli a várostól a kulturális negyed 14 ezer négyzetméter területű egyetemi negyedét, hogy ott XXI. századi körülményeket biztosítson művész- és bölcsészhallgatói magas szintű oktatásához, képzéséhez.

A művészeti kar költözése már szeptemberre befejeződik, a bölcsészek a második félévet kezdhetik a kulturális negyedben.

A Zsolnay gyár területén kialakítandó Zsolnay negyed a tavalyi pécsi EKF-program egyetlen folyamatban lévő beruházása, melynek 10,8 milliárd forintos költségvetéséből 3 milliárdot fordítanak az egyetemi negyed kivitelezésére.

A komplexumban a képzőművészeti ágak oktatását modern, jól felszerelt tantermek, kiállítótermek, műhelyek, a zenei képzést próbatermek szolgálják, de az egyetemi negyedben helyet kapott egy kamarakoncertek megtartására alkalmas koncertterem és egy színházterem is. Igazi különlegesség, hogy az építők megőrizték az egykor épületkerámiák készítésére szolgáló, használaton kívüli kemencéket és a kemencetér a művészeti kar könyvtáraként kapott új funkciót.

Páva Zsolt az aláírási ceremónián az ipari létesítmények igényes átalakításával létrejövő Zsolnay Kulturális Negyed olyan szenzációnak nevezte, amelyhez hasonlóra - mint mondta - kevés példa van a világon. Úgy vélte, ez a környezet inspirálja az oktatást, a negyed működése pedig összességében kedvező hatással lesz Pécs kulturális életére.
A politikus szerint a kulturális negyed működtetése és a fenntartása ugyanakkor olyan kihívás, melynek megfelelni a városi, a baranyai önkormányzat és az egyetem összefogásával lehet.

Bódis József azt emelte ki, hogy a művészeti kar elavult épületekből költözhet a Zsolnay negyedbe, a bölcsészek pedig "kinőtték" a jelenleg használt ingatlanokat. A bérléssel összességében 1300 hallgató és oktatóik körülményei javulnak, s az ezért fizetendő évi 50 millió forint annak tükrében nem sok, hogy az épületek amortizációs költségeivel azonos összegnek felel meg.

Hozzátette: az átköltöztetéssel megüresedő ingatlanokat értékesítik, vagy az egyetem más részlegeit helyezik el bennük.

A bérleti szerződésen kívül hétfőn egy másik megállapodást is kötöttek: az egyetem, a város és a Baranya megyei önkormányzat képviselői megegyeztek, hogy a jövőben segítik egymás céljainak elérését fejlesztési és vagyongazdálkodási kérdésekben.

Ez azt jelenti, hogy a felszabaduló épületeik hasznosítására közösen keresnek megoldást.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés