bezár
 

építészet

2011. 07. 11.
Kétszintű műemlékvédelmet javasol az IFK
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Francia és német példa alapján műemlék, és alacsonyabb védelemmel rendelkező műemléki értékkel bíró megkülönböztetést javasol az értékes régi épületekre a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) - közölte a szakmai szervezet az MTI-vel.

prae.hu

Jelenleg 14 ezer műemlék épület van Magyarországon, sok közöttük a romos állapotú. Miután egy régi épület felújítása 30-40 százalékkal drágább az új építésűnél, a fejlesztők nem szívesen vágnak bele a munkába, figyelemmel arra is, hogy a kihasználhatóságuk és az energetikai jellemzőik is hátrányt jelentenek.

Az IFK felsorolja azokat a szükséges állami szabályokat, amelyek megkönnyítenék az ilyen épületek felújítását. Az első a már említett kétszintű védelem, amikor a második kategóriában szabadabb kezet kapna a fejlesztő.

Az ideiglenes védelmet ma bárki kérheti, és ez egy-két évvel hátráltatja a munka megkezdését. A jövőben csak a tulajdonos, a műemlékvédelmi hatóság, illetve a fejlesztő kérhessen ideiglenes védelmet, és egy év helyett csak három hónapig tartson az - szól a következő javaslat.

Az IFK szeretné elérni, hogy ha a fejlesztő az eredeti lakó funkciót állítja helyre, akkor kapjon a költségeire áfa-mentességet.

Az épület energiahatékonyságának jelentős növelésével pedig csökkenjenek a védelmi előírások, illetve ahol lehetetlen parkolót építeni, ott szűnjön meg ez a kötelezettség.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés