bezár
 

art&design

2011. 07. 10.
Csipkemúzeum nyílik Terényben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarország első Hunnia Csipkemúzeumát nyitják meg a Nógrád megyei Terényben július 23-án. A Hunnia csipke mellett bemutatják a magyar csipkefajtákat, és minél több csipkekészítési technikát, kelléket, amelyeket ki is próbálhatnak majd a múzeum látogatói.

prae.hu

Fáyné Tornóczky Judit, az alapító Fáy Társaság Egyesület képviselője az MTI-nek elmondta: az egyesület egy parasztházat vásárolt meg erre a célra, a múzeum létrehozásához a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyertek 95 600 eurót (25 millió forint). A pályázatot közösen adták be a Palóc Út Egyesülettel.

Mint Fáyné Tornóczky Judit ismertette: a kiállítás három témakör köré csoportosítható. Szeretnék ismertté tenni a Hunnia csipkét, amit családi értékként őriznek, mivel megalkotója Fáy Aladárné Edvi Illés Gizella volt. Meg akarják ismertetni a látogatókkal a magyar csipkefajtákat, benne a magyarság által készített és használt csipkék összességét.

A bemutatás persze nem lehet teljes, mert most is zajlanak a kutatások, és elkötelezett hagyományőrzők keresik, gyűjtik, és dolgozzák fel a magyar csipkeértékeket - tette hozzá.

Harmadrészt a technikákat, kellékeket, eszközöket is bemutatják a terényi múzeumban, nemcsak képeken, de élőben is, sőt azokat ki is próbálhatják a vendégek.

Terényben rendszeresen szerveznek csipkés találkozókat, alkotó heteket és táborokat, mostantól ezeknek a rendezvényeknek a múzeum ad majd helyet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés