bezár
 

art&design

2011. 07. 08.
Itt a levegőtisztító ruha
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Brit divattervezők és kutatók fogtak össze, hogy kifejlesszenek egy technológiát, amellyel mosás közben a ruhákba levegőt tisztító vegyületet tudnak bejuttatni - közölte a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

prae.hu

A Katalitikus Ruházat (Catalytic Clothing) elnevezésű programban a Sheffield Egyetem kutatói és a London College of Fashion divattervezői fogtak össze a légtisztító textilek megalkotására. Tony Ryan, az egyetem kutatója szerint a technológia "felhasználóbarát és technikailag kiváló".

A módszerrel előkészített textilek eltávolítják a levegőből a nitrogén-oxidokat és az illékony szerves vegyületeket, amelyeket az ipar és az autók motorjai bocsátanak ki.

A tisztítást végző - titán-dioxidot tartalmazó - anyagot bele kell mosni a textilbe, hasonlóan egy öblítő szerhez. Amint megszárad, azonnal alkalmas a ruha a szennyezők eltávolítására.

"Az utcán sétálva tisztítod a levegőt, így mozgásoddal tisztább levegőt juttatsz a mögötted jövőhöz" - magyarázta a környezetvédő ruha gyakorlati működését Helen Storey dizájner, a London College of Fashion professzora.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés