bezár
 

színház

2011. 07. 06.
Oriana Fallacira emlékeznek az olasz színpadokon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Oriana Fallaci halálának ötödik évfordulójáról az olaszországi színházakban is megemlékeznek. A híres újságírónő életéről szóló színdarabokat tévéfilm is követi.

Szkéné színház

Nemcsak kiállítással, kerekasztal-beszélgetésekkel és könyvei újbóli kiadásával emlékeznek meg hazájában Oriana Fallaci halálának ötödik évfordulójáról. Színmű is emléket állít a Firenzében született és ugyanitt, hetvenhét évesen elhunyt újságíró- és írónőnek, aki élete utolsó időszakát New Yorkban élte le.

A Mi chiedete di parlare… (Azt kéritek, beszéljek…) című darab a szintén újságíró Emilia Costantini és a színésznő Monica Guerritore közös ötletéből született. Costantini az idős és beteg Fallaci egyik legközelibb munkatársa volt a Corriere della Sera napilapnál; az egyik legnépszerűbb olasz színésznőnek számító Guerritore pedig sohasem titkolta, hogy Fallaci tisztelője.

A Spoletóban zajló nemzetközi színházfesztiválon - az olasz sajtóbeszámolók szerint - nagy sikerrel bemutatott darab főszereplője maga Oriana, akit Guerritore alakít. "Nem Fallaci, hanem Oriana kel életre a színpadon" - nyilatkozta Guerritore, hangsúlyozva, hogy a darab az élete utolsó időszakában halálos betegsége ellen magányosan küzdő, a világtól teljesen visszavonult újságírónőt mutatja be, akit ekkor a nyugati és a muzulmán világ ellentéteiről írt könyvei miatt számos kritika is ért.

A darabban egy saját magával folytatott monológ-interjúban eleveníti fel életét, munkáját, írásait, boldogságát, szerelmeit, kudarcait és szenvedését.

Egy másik, Fallaciról tervezett színdarabbal készül megnyitni következő idényét a Piccolo Teatro milánói színház. A RAI olasz közszolgálati televízió őszi műsorában pedig Fallaci Un uomo (Egy ember) című regényének filmadaptációja szerepel. Az 1979-ben megjelent regényt Fallaci élete szerelmének, a görög költő és forradalmár Alexandros Panagoulisnak az emlékére írta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés