bezár
 

színház

2011. 07. 06.
Tolnay Klárira emlékeznek Mohorán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tolnay Klári születésének 97. évfordulója alkalmából emléknapot, nemzetközi művészeti találkozót és falunapi vigasságokat rendeznek szombaton Mohorán; a Nógrád megyei községben, a színésznő gyermekéveinek helyszínén 2000-től működik a Tolnay Klári Emlékház.

Szkéné színház

A csesztvei hagyományőrzők dalos köszöntővel fogadják az emlékházban Mohora és Nógrád megye önkormányzata, a Tolnay Klári Egyesület képviselőit, valamint a portugál Mira Sintra és a szlovákiai Szaklabonya települések delegációit - mondta az MTI-nek Balla István, az emlékház vezetője.

A népszerű színésznőre emlékeznek a megnyitó ünnepségen, amelyen műsort ad a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Zeneiskola, majd a római katolikus templomban rendezik a Vanmocsello duó csellókoncertjét.

A mohorai és csesztvei asszonyok innen énekelve vezetik fel a közönséget a Tolnay Emlékparkba, ahol a falunapi forgatagban hagyományőrző együttesek mutatkoznak be, lesz tánc- és hastáncbemutató, fellép Karda Beáta. Tátrai Zsolt fotográfus-borászmester Tokaj reneszánsza című kiállítását Fekete István nyitja meg, az eseményt tokaji borkóstoló követi.

A programban gasztronómiai bemutató is helyet kap, az érdeklődők megkóstolhatják a tájjellegű ételeket.

Mohorán 2008 szeptemberében Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök nyitotta meg a Tolnay Klári Emlékházat. A művésznő pályafutását, privát életének pillanatait megörökítő fotóanyag, jelmezei, személyes tárgyai abban a faluban találtak otthonra, amelyről Tolnay Klári így írt: "Mohora a béke szigete, a világ közepe volt számomra".

Az 1998-ban elhunyt híresség már nem láthatta a múzeumot, amelyben az ő dalai csendülnek fel, de személyesen is több tárggyal ajándékozta meg a gyűjteményt.

Tolnay Klári (1914-1998) születésének évfordulójáról (július 17.) minden évben megemlékeznek Mohorán.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés