bezár
 

színház

2011. 07. 04.
Gáspárik Attila a Marosvásárhelyi Színház élén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gáspárik Attila a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház új vezérigazgatója, aki hivatalosan hétfőtől vezeti a magyar és román társulatot is magában foglaló erdélyi színházat.

Szkéné színház

A Krónika című kolozsvári és az Új Magyar Szó című bukaresti napilap híradása szerint Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora 50 oldalas menedzseri tervvel pályázott a tisztségre.

A versenyvizsga pénteken, július 1-jén megtartott szóbeli részére csak ő jutott be, és miután a vizsgát eredményesen teljesítette, hétfőtől hivatalosan átveheti a 2008 júliusa óta állandó igazgató nélküli színház irányítását.

Vlad Radescut, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház 2009-ben kinevezett ideiglenes vezérigazgatóját 2010 októberében menesztette Kelemen Hunor romániai művelődési miniszter, mivel a néhány hónappal korábban lefolytatott minisztériumi vizsgálat alapján elégedetlen volt a munkájával.

Radescu utódjának - szintén ideiglenesen - Csapó Györgyöt nevezte ki Kelemen Hunor, aki egyúttal versenyvizsgát is hirdetett a színház vezérigazgatói posztjára.

Radescu bíróságon támadta meg a minisztériumi döntést, és a pert 2011 március közepén meg is nyerte, így vissza kellett őt helyezni ideiglenes posztjára.

Az Új Magyar Szónak nyilatkozva Gáspárik Attila elmondta, hogy mint kézhez kapja igazgatói kinevezését, lemond a rektori tisztségéről és a 45 napos felmondási idő után csak tanára marad a művészeti egyetemnek.

A lapnak elmondta, az "előjelek azt mutatják", hogy nagyon nagy feszültségekre számíthat a színházban, ahol a munkatársak körében nagy a bizonytalanság. "Nem vagyok konfliktuskereső ember, így senkinek nincs mitől félnie" - hangsúlyozta az új igazgató.

Mint a lapnak nyilatkozta, Marosvásárhelyen is útkeresésben van a színház, akárcsak bárhol a világon, így a színháznak változnia kell. Az új igazgató ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy "nagyon alapos kutatásokba kell kezdeni mind a közönség igényeit, mind pedig a társulat állapotát illetően".

A Krónika híradásában megjegyzi, hogy a színész és oktató Gáspárik Attila 2008 márciusától volt a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora, azt megelőzően pedig a romániai Országos Audiovizuális Tanács alelnöke.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés