bezár
 

zene

2011. 07. 04.
Csáki András gitárművész versenysikere Amerikában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kimagasló eredményt ért el Csáki András gitárművész a világ egyik rangos klasszikusgitár-versenyén, a Guitar Foundation of America (GFA) megmérettetésén.

prae.hu

Mint arról Csáki András egyik tanára, Szilvágyi Sándor Liszt-díjas gitárművész az MTI-t tájékoztatta, Csáki András második díjat nyert, és ez még soha nem sikerült magyar művésznek a rangos versenyen.

A GFA honlapján olvasható információk szerint a Georgia állambeli Columbusban helyi idő szerint vasárnap este rendezett döntőben a magyar művész egy orosz, egy francia és egy egyesült államokbeli gitárossal versenyzett. A művészeknek kötelező és a szabadon választott művet kellett eljátszaniuk a neves zenészekből álló héttagú zsűrinek.

A rangos versenyt végül az orosz Vlagyimir Gorbacs nyerte, akinek jutalma a pénzdíj mellett egy 50 állomásos koncertturné, bemutatkozó est a Carnegie Hallban, lemezfelvétel a Naxos és GHA kiadóknál, valamint több gitárhúr-készlet.

Csáki András a háromezer dolláros pénzjutalom mellett értékes gitárhúrokat és hangszer-kiegészítőket nyert az amerikai versenyen, ahol a harmadik helyen a francia Damien Lancelle, a negyediken pedig a hazai Jeremy Collins végzett.

Csáki András 1981-ben született Budapesten, 11 évesen kezdett el gitározni. 1996-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium növendéke volt, tanulmányait 2002-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen olyan elismert magyar gitárművészeknél folytatta, mint Eötvös József, Roth Ede és Szilvágyi Sándor. 1995-től számos mesterkurzuson vett részt. Nemzetközi karrierje 1999-ben kezdődött, amikor Chilében megnyerte a XXVI. Dr. Luis Sigall Nemzetközi Zenei Versenyt, ennek köszönhetően koncertezett például Angliában, Franciaországban, Görögországban, az Egyesült Államokban, Indiában, Japánban és Kanadában is.

Számos nemzetközi verseny győztese és különdíjasa Európában, Dél-Amerikában és Ázsiában. Olyan tekintélyes versenyek győztese, mint a Tokiói Nemzetközi Gitárverseny (2008), a Michele Pittaluga Nemzetközi Gitárverseny (2009) vagy a Nikita Koshkin Nemzetközi Gitárverseny (2010). Csáki András több ösztöndíjat is elnyert, Junior Prima díjas és tavaly Márciusi Ifjak Díjjal tüntették ki.

Korosztályának egyik legaktívabb magyar klasszikus gitárosaként gyakran kap felkérést különböző kamaraprodukciókra is, valamint rendszeresen fellép versenyművek szólistájaként is neves szimfonikus zenekarokkal. 2009-ben megjelent első önálló lemeze My Favourite Pieces (Kedvenc darabjaim) címmel, 2010 áprilisban Kanadában készítette el új szólólemezét a Naxos Classic Versenygyőztesek sorozatában. Csáki András tanít is a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban, valamint a Zeneakadémián.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés