bezár
 

zene

2011. 07. 02.
Dzsessz fieszta csütörtökönként Balatongyörökön
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három dzsesszkedvelő kezdeményezésére négy éve indult és mostanra egész nyáron át tartó rendezvénysorozattá terebélyesedett a balatongyöröki dzsessz fieszta, amely csütörtöktől várja a műfaj iránt érdeklődőket.

A rendezvény egyik ötletadója, Varga Endre, aki maga is muzsikus, az MTI-nek elmondta: egy újságíró és egy vendéglátós barátjával közösen ötlötte ki, hogy a Balaton-partra vezető hangulatos környezetben olyan rendezvényt tartanak, ahol igényes, magas színvonalú szórakoztatást is biztosítanak. Az is céljuk volt, hogy a környékbeli, kiváló dzsesszmuzsikusok fellépési lehetőséget kapjanak.

Az elmúlt pár év során egyre bővült a műfajhoz kapcsolódó előadások köre, így idén a nyár végéig már minden csütörtökön felhangzik a Györöki Jazz Fiesta éppen aktuális koncertje. Július 7-én, a nyitóestén Kollmann Gábor szaxofonos és Urbán Orsolya énekesnő látható-hallható, de a következő hetekben fellép még mások mellett Winand Gábor és Gyárfás István, több helyi formáció, majd a zárónapon egy osztrák együttes kínál kikapcsolódási lehetőséget.

Varga Endre több műfajban is aktív muzsikus, sokan a reneszánsz és barokk muzsikát korhű hangszereken és ruhákban előadó hévízi Musica Antiqua vezetőjeként ismerik, de "könnyebb" műfajokkal is rendszeresen fellép. A Late Night Jazz Band nemrég adta ki első lemezét, a Happy Dixieland Band kosztümökben idézi fel az 1920-as, 1930-as évek zenéjét és régi magyar slágereket, a tanárkollégáival alkotott Keszthelyi Jazzműhely pedig már a funky felé hajlik.

A sorozat szervezője elmondta még: az egyre bővülő támogatóknak köszönhetően minden koncert ingyenes. A legjelentősebb támogató Balatongyörök önkormányzata, de 100 ezer forintot a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyertek, s a koncertek helyszínének környékén lévő vendéglátós vállalkozók is szponzorai a rendezvényeknek.

A rendezvénysorozat honlapja: jazzgyorok.com
 

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés