építészet
A verseny azonban most lesz majd igazán éles, a zsűritagok ugyanis ezután személyesen is tesztelik az éttermeket, és ősszel hozzák meg végső döntésüket arról, mely vendéglátóhely nyeri el 2008-ban a Dining Guide „Magyarország Legjobb Étterme” díját.
Az előző évek „TOP 10” eredményeihez képest igazi nagy változást jelenthet, hogy belépett egy eddig „ismeretlen” szereplő, Eric Schröter, korábbi 1 Michelin-csillagos séf, aki a Somogy megyei Chateau Visz konyháját vezeti. Az ő megjelenése kissé felforgatta a szokásos élmezőnyt, amelyben évek óta hellyel-közzel ugyanazok szerepeltek, csak legfeljebb a tízen belül cserélgették a helyezéseiket.
Önálló, saját éttermével 2008-ban új szereplő Segal Victor is.
A bírálóbizottság az idei első tíz közé a tavalyi „TOP 10” közül a klasszikus orosz fogásokat kínáló Arany Kaviár, a francia bisztróra hajazó, de magyar konyhát (is) vivő Bock és a 2006-ban nyertes Lou Lou, a leginkább modern nemzetközi, illetve fúziósként leírható konyhát vezető Páva, az olasz konyha hazai zászlóshajóját, a kétszer nyertes Fausto’s éttermet jutatta be. További új szereplők a „TOP 10”-ben: a Gerbeaud ház új éttermeként üzemelő Onyx, a magyar ételeket kínáló Csalogány 26 és a pécsi JT Corso (ex-Susogó) éttermek jutottak be a legjobbak közé.
Manapság szinte „divattá” vált, hogy sikeres vállalkozók, üzletemberek, akik a sikereiket más területeken érték el, presztízs beruházásként éttermeket nyitnak, megcélozva azt a közönséget, amelyiknek bőséges a tapasztalata európai igényű és minőségű éttermek látogatásában. És nem restek tapasztalt, már komoly nevet szerzett séfekkel és gasztronómiai szakemberek segítségével újra értelmezni a kissé sivár, elhanyagolt magyar éttermi kultúrát.
A Dining Guide éttermi kalauz 2005-ben hirdette meg először a budapesti éttermek versenyét, melybe 2007-ben vidékiek is bekapcsolódtak. A program célja a hazai étteremkultúra nemzetközi szintre emelése és a vendéglátás minőségének javítása. A Dining Guide díjat 2005-ben a Fausto’s, 2006-ban a Lou Lou, 2007-ben ismét a Fausto’s nyerte.
Az „ínyenc bizottság” a következő módon dönt az éttermek rangsorolásáról: első körben minden tag megnevez 5-10 olyan éttermet, amelyet érdemesnek talál a jelölésre.
Az így kialakult listán szereplő éttermeket a második körben a bizottság tagjai egytől tízig terjedő skálán értékelik.
A legtöbb pontot kapott 10 étteremből áll össze egy olyan szűk lista, amelybe bekerülni már önmagában is komoly elismerést jelent.
A legjobb 10 közé jutott éttermeket a zsűritagok október elejéig személyesen is tesztelik, hogy a lehető legfrissebb tapasztalatok alapján dönthessenek. A tesztek összesítését követően alakul ki a végső sorrend, amelyet 2008 év végén is egy különleges díjátadó gála keretében hirdetnek ki.
Az értékelés egyik legfontosabb eleme, hogy a nemzetközi éttermi választékot is jól ismerő ínyencek nemcsak szigorúan kulináris kritériumok alapján döntenek, hanem általános gasztronómiai és fogyasztói szempontok szerint is vizsgálódnak, az étterem küllemét, az ételek és italok választékát, az elfogyasztott ételek és italok minőségét, a személyzet felkészültségét, a kiszolgálás szakszerűségét és figyelmességét, valamint az étterem tisztaságát is gondosan szemügyre véve hozzák meg verdiktjüket.
A Dining Guide negyedévente, magyar és angol nyelven megjelenő, éttermi teszteket, ajánlókat és folyamatosan aktualizált éttermi adatbázist tartalmazó magazin.
A 2008-as Dining Guide díj bizottságának tagjai:
| |
Név | Cégnév |
Aczél László | Young & Rubicam, vezérigazgató |
Adrian Gray | Le Meridien Budapest, igazgató |
Ágoston Attila, dr. | Nova-Papír Zrt., vezérigazgató |
Alpári György | Agrocorp Kereskedelmi ZRt., vezérigazgató, gourmet-szakács |
Ambrus Jenő | Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, főosztályvezető-helyettes |
Baktay Erika | Szőcs és Társai Kft. |
Bárándy Péter, dr. | Bárándy és Társai Ügyvédi Iroda, ügyvéd |
Braun Róbert | Braun & Partners Network, kommunikációs szakember |
Csutak Tamás | Abacus Consulting, ügyvezető |
David Kirkby | szabadúszó üzletember, ingatlanbefektető |
Gál Pál Zoltán | Magyar Vendéglátó Szövetség, elnökségi tag |
Gere Attila | Gere Borászat, borász |
Heal, Stephen | Tesco |
Kardos Dóra | Haas & Czjzek, tulajdonos |
Kozma Zsolt | Herend Herald, főszerkesztő |
Kővári Zoltán | Gusto Magazin, kiadó |
Kutas István | EON Zrt., kommunikációs igazgató |
László Géza, dr. | szabadúszó üzletember |
Ledényi Attila | EDGE Communications, ügyvezető igazgató |
Márton Dávid | Rádió 1, alapító |
Radnóty Zoltán | HB Reavis Group |
Robert Somogyi | World of Luxury Zrt., vezérigazgató |
Sárecz Zsolt | Invitel Zrt., vezérigazgató-helyettes |
Stiller Gábor | Five Stars, idegenforgalmi szakember |
Straub Elek | Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, elnökségi tag |
Széphalmi Géza, dr. | AIG New Europe Fund, igazgató |
Tóth Péter, dr. | Wiszkidenszky és Tóth ügyvédi iroda, ügyvéd |
Trinn Gábor, dr. | Trinn Ügyvédi Iroda, ügyvéd |
Ungár Tamás | Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesülete, elnök |
Vajda Péter | szabadúszó üzletember, író |
Vértes András, dr. | GKI Gazdaságkutató Intézet, igazgató |
Wiszkidenszky András | PrintXBudavár Zrt., vezérigazgató, Dining Guide-kiadó, a zsűri elnöke |