bezár
 

film

2011. 07. 01.
Oscar-díjas alkotást jutalmaztak Münchenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Susanne Bier dán rendező Egy jobb világ című Oscar-díjas alkotása kapta a 29. müncheni filmfesztiválon a német film békedíját, különdíjjal ismerték el a palesztin-izraeli megbékélést segítő Cinema Dzsenin nevű projektet, az életműdíjat pedig Maximilian Schell vehette át.

prae.hu

A Cinema Dzsenint Frank-Walter Steinmeier, Németország korábbi külügyminisztere, a szociáldemokrata párt jelenlegi frakcióvezetője méltatta a bajor városban csütörtök este. Marcus Vetter projektje tragikus eseményből gyökerezik: 2005-ben izraeli katonák lelőttek egy palesztin kisfiút. Apja felajánlotta szerveit, öt gyerek - köztük izraeliek - életét mentve meg. Vetter dokumentumfilmben dolgozta fel a történetet. Akkor merült fel az ötlet, hogy építsenek újjá egy régi mozit a ciszjordániai Dzsenin városában, ezzel segítve a palesztinok és az izraeliek közötti megbékélést. A rendező a lelőtt kisfiú apjával hívta életre a Cinema Dzsenin nevű egyesületet.

A zsűri mesterműként méltatta Susanna Bier rendező Bernhard Wicki nevét viselő díjjal, a német film békedíjával kitüntetett munkáját, dicsérte elegáns történetvezetéséért és lenyűgöző képeiért. A dán rendezőnő drámája erőteljesen és időtlenül mesél szeretetről, bosszúról, igazságról és törékenységről két fiú barátságán keresztül - emelte ki a zsűri.

Bernhard Wicki-életműdíjjal tüntették ki Maximilan Schellt, a fiatal tehetségek közül pedig Yasemin Samderelit, az Almanya - Wilkommen in Deutschland (Isten hozott Németországban) és Maggie Perent, a Die Farbe des Ozeans (Az óceán színe) című filmek rendezőit tüntették ki.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés