bezár
 

art&design

2011. 06. 25.
Magyar és japán művészek két közös kiállítása a Dunánál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz magyar és tíz japán képző-, illetve iparművész munkáiból nyílik szerdán kiállítás Mizu - Víz címmel a Duna két pontján: a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben és az A38 hajó Kiállítóhelyén.

prae.hu

A megnyitó a IX. kerületben felújított Ybl-palotában, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben kezdődik a Ráday utcában, ezután vízibusszal átviszik a közönséget a túlsó parthoz, az A38 hajóra.

A művészdereglyén a tárlatnyitón Kőrösi Zoltán József Attila-díjas író erre az alkalomra készített írásában úgy szólítja majd meg a közönséget, hogy "Tisztelt vízivók, vízevők, vízben élők, vízben gondolkodók!", és elhangzik apa és fia, a két zeneszerző, Sáry László és Sáry Bánk Halpapucsok vándorlása című, erre az alaklomra komponált műve, amelyet maguk is adnak elő.

A halpapucsok hullámszerű mélytengeri lények, amelyek a sötétben foszforeszkálnak, mint egy gyöngysor a vízben - mondta Szilágyi Erzsébet szobrász, ötvösművész, a kiállítás szervezője, kurátora az MTI-nek. Az ő egyik műve, egy térkonstrukció viseli A halpapucsok vándorlása címet.

A magyar-japán közös kiállítás gondolata 2005-ben Kyotóban, a Suzuki Galériában rendezett tárlatán született. Szilágyi Erzsébet a galériatulajdonossal közösen ötölte ki, hogy szervezzenek közös tárlatot a víz témakörében. Japán szigetország, keleti partjait a Föld legnagyobb összefüggő vízfelülete, a Csendes-óceán mossa, Magyarországon viszont Európa leghosszabb folyója, a Duna megy végig.

A japán művészeket a Suzuki Galéria, a magyarokat Szilágyi Erzsébet kérte fel az alkotásra. 2008-ban már volt közös tárlatuk Tatán, majd 2010-ben Kobéban és Kyotóban mutatkoztak be. A kiállító művészek mindig változnak, de van néhány állandó alkotó, és ők is új munkákkal állnak elő.

A magyar művészek a fiatal korosztályhoz tartoznak, míg a japánok inkább középkorúak. Ami a műveket illeti, sok a festmény, de vannak szobrok, porcelán kisplasztikák, üvegszobrok, ékszerek, installációk videómunkák is. Van olyan japán festmény, amely mellett videómunka erősíti a látványt, és olyan magyar festmény, amelyre az alkotó rávetít - sorolta a látnivalókat Szilágyi Erzsébet.

A kiállítás anyaga július 10-én helyet cserél, és átszállítva a Dunán az addig az Ybl-palotában bemutatott anyag az A38-on mutatkozik be, illetve fordítva.

A kiállítást, amely július 19-ig tart nyitva mindkét helyen, a Japán Alap és a Ferencvárosi Önkormányzat támogatta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés