bezár
 

színház

2011. 06. 23.
Táncművészeti biennálé Győrött
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt napon át Győr ismét a tánc magyarországi fővárosa: a csütörtökön kezdődött III. Táncművészeti Biennálén a Magyar Nemzeti Balett, a szegedi Kortárs Balett és az ExperiDance mellett fellép többek között a Szlovák Nemzeti Balett, a marosvásárhelyi Maros Művészeti Együttes és a poznani Lengyel Táncszínház is.

Szkéné színház

Győr a mércét magasra tette, s a magyar kultúra fővárosa lett - fogalmazott Borkai Zsolt polgármester csütörtökön, a színház előtti téren tartott megnyitó ünnepségen.

A politikus kiemelte a biennálét szervező Győri Balett művészi teljesítményét, amellyel - mint mondta - bizonyították, hogy " helyük van a magyar és az európai kultúrában".

Tizenhét együttes lép színpadra a biennálé programján - ismertette köszöntőjében Kiss János, a Győri Balett igazgatója. Szólt arról, hogy a hazai társulatokon kívül külföldi együttesek is színre lépnek.

A poznani Lengyel Táncszínház produkcióját vasárnap láthatja a közönség. Ezen az esten adják át jelképesen, a táncon keresztül az EU elnökséget a lengyel együttesnek, s általa Lengyelországnak - fogalmazott Kiss János.

A megnyitó után A hattyúk tavát mutatta be a Szlovák Nemzeti Balett a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán. A pénteki gálaesten a Magyar Nemzeti Balett, továbbá a Pécsi Balett, a Badora Társulat és a Szegedi Kortárs Balett lép a közönség elé.

A Magyar Állami Népi Együttes az Álomidő című Mihályi Gábor koreográfiát viszi színre szombaton. A hétfői zárónapon az ExperiDance a Revans című táncjátékot adja elő Román Sándor koreográfiájában.

A nagyszínpadi előadások mellett a Kisfaludy teremben A suszter álma című produkciót viszi színpadra a Fitos Dezső Társulat és a Vaskakas Bábszínház pénteken. Másnap a Triptichon című Kovács Gerzson Péter produkciót láthatják az érdeklődők ugyanott.

A marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes a színház előtti szabadtéren mutatja be a Kőműves Kelemen című rockballadát, Novák Ferenc koreográfiáját szombaton.

A többi napokon cigány folklór délutánnak, néptáncegyüttesek és divattánc csoportok bemutatójának ad helyet a szabadtér a teátrum előtt. A Széchenyi téren a közönség is belekóstolhat a tánc örömébe.
Az idén először táncfilm napokra is sor kerül a biennále idején.

A színház márvány aulájában Lőrinc György táncművész, az Állami Balettintézet alapító igazgatójának emlékkiállítása látható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés