bezár
 

zene

2011. 06. 23.
21 éves zeneszerző nyert a Nemzeti Énekkar versenyén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Nemzeti Filharmonikus Nonprofit Kft. és a Pászti Miklós Nemzeti Énekkarért Alapítvány zeneszerzői pályázatot hirdetett, amelyet a 21 éves Balogh Máté Gergely nyert Az esztendő 4 szakasza című művével. A darabot 2012 szeptemberében mutatja be a Nemzeti Énekkar.

prae.hu

A kiírók a pályázatot a Nemzeti Énekkar létrehozásának 25. évfordulója alkalmából hirdették meg. A pályázatra négy jeligés pályamű érkezett. A zsűri tagja Sári József és Tóth Péter zeneszerző, valamint Antal Mátyás karigazgató volt.

Antal Mátyás emlékeztetett arra, hogy a Magyar Állami Népi Együttes kórusából hozta létre a Nemzeti Énekkart az 1989-ben elhunyt Pászti Miklós, akinek a nevét örökíti meg az alapítvány.

A negyedszázados énekkart ünnepelendő hirdették meg a zeneszerzői versenyt egyetemi hallgatók és olyanok számára, akik ugyan már diplomáztak, de a DLA-fokozat megszerzésén dolgoznak, tehát nem zárultak le tanulmányaik.

A beérkezett négy alkotásból egyet tartott a zsűri díjazhatónak, Balogh Máté Gergely kompozícióját - fűzte hozzá a Nemzeti Énekkar igazgatója.
Balogh Máté Gergely a Zeneakadémián a második évét fejezte be Jeney Zoltán növendékeként.

Elárulta, hogy avantgárd zeneszerzőnek tartja magát. Mivel több kórusban is énekel, úgy érzi, a Nemzeti Énekkar számára nem lesz rendkívüli feladat a mű megtanulása, hiszen Kurtág-darabbal is megbirkóztak, a zeneszerző megelégedésére. Tudomása szerint 2012 őszén a Korunk Zenéje sorozatban hangozhat el élőben a kórusmű.

A nyertes kompozíciót Csokonai Vitéz Mihály Az esztendő négy szakasza című szonettje ihlette. A négy versszak indítja el a négy tételt, és keresett hozzájuk gyermek mondókát, verset, amelyek az évszakokat veszik sorra - részletezte.

Sokoldalú, játszik tubán, írt egy rövidke szatirikus színdarabot, egy komédiát két nyúlra a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel közös projektben, de nem hiszi, hogy a közeljövőben a színház felé fordulna, inkább a zeneelmélet köti le jelenleg az érdeklődését.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés