bezár
 

színház

2011. 06. 23.
Hadházi László kapta a Karinthy-gyűrűt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hadházi László, a magyar stand-up műfaj frontembere vehette át idén a Karinthy-gyűrűt. A hazai humoristák elismerésére alapított díjat Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten.

Szkéné színház

"Nem vagyok nagy irodalmár, de a gyűrű, amely a szakmai elismerés, nagyon sokat jelent számomra, nagyon örülök neki" - mondta az MTI-nek Hadházi László, aki a díjat az elmúlt évad Rádiókabaréiban nyújtott kiemelkedő művészi munkájáért vehette át.

Mint megjegyezte, leginkább kabaréjeleneteire büszke, de minden egyéb munkájára is, amely sikeres volt, amelyre emlékszik valaki.

Hozzátette: a csapaterőben hisz, csapatban szeret dolgozni.

Az mr1-Kossuth rádió Rádiókabaréjában rendszeresen hallható humorista 1987-ben kezdett írni: cikkeket és több humoristával közösen könyveket is írt.

A 2000-es évek óta rendszeres szerzője-szereplője a rádióban hallható kabarénak. A debreceni humorista szerepelt színházi darabban és filmben is, de ha önmagát kell definiálnia, "hangulatkarbantartónak" vallja magát.

Az utóbbi időben a stand-up műfaj képviselői kapták az elismerést, az idei díjazott azonban mint szerző és mint más számok előadója is szerepel - mondta Sinkó Péter, a Rádiókabaré vezető szerkesztője, megjegyezve: a stílusváltásokat az előző generáció nem fogadta mindig jó szívvel, de a mostani kitüntetett személyével a rádió immár véglegesen elfogadja azt a - ha nem is korszakváltást, de - korosztályváltást, ami az elmúlt évad Rádiókabaréit jellemezte.

1968-ban még nagy dolog volt havonta egy kabarét megírni, bepróbálni és előadni, az új generáció fiatal humoristái pedig minden hétvégére új műsorral jelentkeznek - tette hozzá.

A díjazottat szerzőtársai is méltatták: a már szintén Karinthy-gyűrűvel elismert Litkai Gergely és Kovács András Péter.

A Magyar Rádió elismerését 1975 óta minden évben Karinthy Frigyes születésének évfordulója alkalmával ítélik oda a Rádiókabaré egy kimagasló szerzőjének, előadójának. A Karinthy-gyűrűt elsőként Marton Frigyes - a Rádiókabaré "kitalálója" - vehette át, később olyan neves közreműködők kapták meg, mint Déri János, Hofi Géza, Markos György és Nádas György párosa, valamint Sándor György. Tavaly Bödőcs Tibornak ítélték az elismerést.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés