bezár
 

art&design

2011. 06. 23.
Rekordáron kelt el egy Egon Schiele-festmény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rekordáron, 24,7 millió fontért (7,4 milliárd forintért) kelt el Egon Schiele osztrák festőművész egy ritka városi látképe a Shoteby's szerdai londoni aukcióján.

prae.hu

Az árverési ház előzetesen 22-30 millió fontra becsülte a Hauser mit bunter Wasche, Vorstadt II. című alkotást, amelyet 1914-ben festett a négy évvel később, 28 esztendős korában spanyolnáthában elhunyt expresszionista művész.

Az eladásból befolyt összeget feltehetően egy elhúzódott per költségeinek fedezésére fordítják majd: tavaly egy New York-i peren kívüli egyezségben a bécsi Leopold Múzeum 19 millió dollárt (3,5 milliárd forintot) fizetett ki, hogy megtarthassa Schiele egy 1912-ben festett portréját, amiről bebizonyosodott, hogy a nácik kobozták el jogos tulajdonosától.

Schiele munkásságából az utóbbi évtizedben mindössze három fontos városi látkép került a műkincspiacra, a Schiele-képek eladási rekordját ezek egyike tartotta mindeddig.

A Sotheby's szerdai impresszionista és modern művészeti árverése összesen 97 millió fontos (29 milliárd forint) forgalommal zárult. A korszak műkincseiből egy nappal korábban, ugyancsak Londonban rendezett Christie's aukció 140 millió fontos (42 milliárd forint) bevételt hozott. Az eredmények nagyjából megfeleltek az előzetes várakozásoknak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés