bezár
 

építészet

2011. 06. 23.
Az UNESCO felügyelete alá helyezték a Machu Picchut
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Machu Picchu nem került fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, de a perui inka romvárost az UNESCO szigorú felügyelete alá helyezték.

prae.hu

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete szerdai döntésével nem vette fel a perui inka romvárost a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Két helyszín – az indonéziai Szumátra szigetének trópusi erdősége és a hondurasi Rio Plátano Bioszféra Rezervátum viszont felkerült a listára.

„A Machu Picchu nem lesz a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listáján”, „de szigorú felügyelet alá helyezik” – közölték a Világörökség Bizottság illetékesei. A testület június 19-től tartja 35. ülésszakát a francia fővárosban.

Az egy évszázaddal ezelőtt a dél-perui Cusco megyében, 2400 méter magasan felfedezett inka erődítményt ugyanakkor túlságosan sok turista látogatja, és egy közelben folyó útépítés is veszélyezteti – figyelmeztettek az illetékesek.

A 21 tagállam képviselőit magában foglaló bizottságban éjszakába nyúló hosszú vita alakult ki, de végül nem volt meg a veszélyeztetett helyszínek listájára való felvételhez szükséges többség. A perui hatóságoknak azonban 2012. február 1. előtt be kell mutatniuk az inka birodalom legmeglepőbb épületegyüttesének tekintett, az i. sz. XV. és XVI. század között épült Machu Picchu állagmegóvásáról készített terveket.

A perui Andokban lévő inka erődítményre 1911 júliusában talált rá Hiram Bingham amerikai felfedező, és 1983-ban került fel az UNESCO kettős - kulturális és természeti - világörökség listájára.

A Szumátra szigeti 2,5 millió hektáros trópusi esőerdő 2004, a hondurasi Rio Plátano Bioszféra Rezervátum 1979 óta a világörökség része. A veszélyeztetett helyszínek listájára való felvételük célja, hogy növeljék a fennmaradásukat célzó támogatást és tudatossá tegyék az őket fenyegető veszélyeket – áll a bizottság közleményében.

Mindkét helyszínt az illegális fakivágás, halászat, földfoglalás és orvvadászat fenyegeti. A szumátrai esőerdőt a mezőgazdasági területek növelése és útépítési tervek is fenyegetik, a hondurasi bioszféra rezervátumot pedig a földfoglalások és az állam korlátozott képessége a megvédelmezésére.

A Világörökség Bizottságnak július 29-ig kell felülvizsgálnia a 169 világörökségi – közöttük 34 veszélyeztetettnek nyilvánított – helyszín állagmegőrzésének helyzetét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés