bezár
 

art&design

2011. 06. 22.
Ismeretlen fotók a Barbarossa-hadműveletről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új album és egy rejtélyes fotókból álló gyűjtemény, mindkettő a náci Németország Szovjetunió elleni támadásának, a Barbarossa-hadműveletnek a 70. évfordulójához kapcsolódva, világítja meg a történelem e sötét fejezetét.

prae.hu

A Németországban megjelentetett új album felvételein többek közt alkonyatkor fotózott katonák láthatók, akik a Wehrmacht egyik tisztjét hallgatják.

A kockákon az 1941. június 22-én indított támadás előtti órák hazug idillje ismerhető fel. A propagandafotók mellett azonban az invázió borzalmait ábrázoló fényképek szerepelnek a Der Fall Barbarossa - Der Krieg gegen die Sowjetunion in unbekannten Bildern (A Barbarossa-terv - A Szovjetunió elleni háború ismeretlen képekben) című kötetben.

A könyvben szereplő propagandaképek évtizedekig a Berliner Zeitung című napilap archívumában hevertek. A II. világháború után vélhetően szovjet kézben voltak, majd az újság archívumába kerültek.

Bár legtöbbjük a Szovjetunió elleni "villámháborút" népszerűsítő propagandacélokból készült, sok mégis a civilekkel és a partizánokkal szembeni kegyetlen bánásmódot is bemutatja.

A német kiadvány mellett nagy érdeklődés kísér egy New York-i fotóalbumot is, amely ismeretlen kézből származó 214 képet tartalmaz. Rendkívüli a sorozatban, hogy a fényképész szinte Hitler "árnyéka" volt. A New York Times egyik blogjában azt írta, a fotósnak szokatlanul szabad bejárása volt a náci vezetéshez és a rendszer táboraihoz.

A felvételeken a nácik foglyai szerepelnek nagyon közelről fényképezve, hol sárgacsillaggal, hol pedig rongyokban.

Az amerikai lap arra kérte olvasóit, ha módjukban áll, szolgáljanak információkkal a fotósról és albumának történetéről.

A gyűjteményről egyelőre csak annyit tudni, hogy jelenlegi gazdája egyik alkalmazottjától kapta, amikor kisegítette anyagi nehézségeiből. A sorozatot azonban most szánja tulajdonosa.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés