bezár
 

zene

2011. 06. 22.
Zsámbék Jazz Open: Társrendező a Bartók rádió
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fiatal magyar tehetségek és híres magyar, holland, román dzsesszisták lépnek pódiumra júliusban öt péntek estén a zsámbéki romtemplomnál. Tizenkettedszer nyílik meg a Zsámbék Jazz Open július elsején, a sorozatban idén társrendezői szerepet vállalt az mr3-Bartók rádió.

prae.hu

"A Zsámbék Jazz Open olyan elismert és bevezetett márka, amely nem maradhat el. Így a pénzeink szűkössége ellenére is +beszálltunk+ a rendezésbe" - mondta el az eseményeket beharangozó sajtótájékoztatón Farkas Zoltán, a Bartók rádió intendánsa.

A rádió tagja az EBU-nak (European Broadcasting Union), kap onnan műsorokat, cserébe a Jazz Open anyagaiból egészen friss felvételeket tudnak ajánlani.

Európa másként is szóba került, az intézmény nyugalmazott munkatársa, Maloschik Róbert, a fesztivál alapítója és mostani társrendezője az Európa Zsámbékon címet adta a sorozatnak.

Pályáztak is uniós támogatásra, Brüsszelben azonban egyetlen mozdulattal utasították el a kérésüket. A Bartók rádió jóvoltából mégis elkezdődhet július elsején a sorozat és a külföldi vendégek is pódiumra léphetnek.

Az első koncert első felében az idén tavasszal megrendezett Balogh "Csibe" Jenő Jazz Zongora Tehetségkutató verseny döntőjének hatodik helyezettje játszik, majd a rendkívüli tehetségű Karosi Júlia énekesnő folytatja a programot. A dobnál férje, Varga Bendegúz ül, aki Grazban most diplomázott dzsessz szakon. Zongorázik Balogh Tamás, bőgőzik Horváth Balázs - részletezte Maloschik Róbert.

A második részben begördül Zsámbékra a Román-Magyar Jazzmozdony, Luiza Zan énekesnő Gyárfás Istvánnal (gitár) és Berkes Balázzsal (nagybőgő) muzsikál. A "szerelvény" két és fél éves története alatt összesen 41 koncert hangzott el 29 román és 26 magyar zenész felléptével.

A tehetségkutató verseny harmadik helyezettje, Tálas Áron indítja a július 8-iki estét, majd egy Bécs-Budapest formáció következik: a Wiener Staatsoper bőgőse, Darvas Gyula és pesti unokaöccse, Tamás muzsikál a Nyírségből származó Botos József gitárossal.

Igazi világnagyságok következnek: a holland Hein De Jong vibrafonos és Deseő Csaba dzsesszhegedűs, valamint kvartettje sodró lendületű szving örökzöldeket szólaltat meg.

Újabb döntős játszik július 15-én: Gayer Mátyás, a zongoraverseny első helyezettje, majd Harcsa Veronika és kvintettje mutatja be a Lámpafény című új CD-t, amelyről versek is felhangzanak.

22-én a belga Bart Maris trombita virtuóz és a francia Hadrien Feraud basszusgitáros kölcsönöz európai színt a koncertnek, 29-én a második és harmadik helyezett, Rafael Márió és Pintér Tamás zongorázik, a fesztivál záró részében a "nagy öregek" játszanak: Dresch Mihály és kvartettje, valamint Dresch legkedvesebb szaxofonos partnere, Borbély Mihály.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés