bezár
 

zene

2011. 06. 22.
Hármas holtverseny a Hangfoglaló Hétfőn
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bár a Hangfoglaló Hétfő elnevezésű vetélkedő hármas holtversenyt hozott az élen, a zsűri végül a kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumnak ítélte a megmérettetés 1 millió forintos fődíját. Emellett mindhárom győztes fellépési lehetőséget kap a szeptember 30. és október 2. között zajló Hangfoglaló kiállításon.

prae.hu

Idén Presser Gábor, Hevesi Tamás és Sztevanovity Dusán "Ezt egy életen át kell játszani" című szerzeményét énekelte országszerte több mint tízezer diák egy időben, május 9-én 11 órakor.

A rögzített dalok felvételeit az iskoláknak május 16-ig kellett feltölteniük a www.hangfoglalasonline.hu internetes portálra, ahol az előadásokra bárki szavazhatott - emlékeztettek a szervezők.

Az első helyen holtversenyben a kiskunhalasi gimnázium mellett a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola és az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány végzett.

Andrásik Remó, a Hangszeresek Országos Szövetségének (HANOSZ) főtitkára elmondta, hogy idén különösen nehéz dolga volt a zsűrinek a hármas holtverseny miatt. "A szakmai szempontokon túl értékeltük a kreativitást, valamint a közreműködő emberek számát is. Így született meg hosszas értékelés után a verseny végeredménye, amelynek során a közönség véleményét is figyelembe vettük" - tette hozzá.

Magyarország bármely általános és középiskolája, annak énekkara, zenekara, osztályai, vagy az iskola, iskolák osztályaiból alakított csoportok, együttesek egyaránt jelentkezhettek a kiírásra. Indulhattak továbbá zenei és művészeti iskolák, illetve gyermekneveléssel foglalkozó intézmények is.

A produkciókban nemcsak a gyerekek vehettek részt, hanem közreműködhettek az iskolák tanárai, öregdiákjai, vagy a tanulók szülei is. Zenekarok esetében négy, énekkarok esetében tizenkét fő volt a minimum létszám.

A nyertes az 1 millió forintos utalványból igény szerint hangszereket vagy egyéb hangtechnikai eszközöket vásárolhat. Az Artisjus Zenei Alapítvány 100 ezer forintos készpénzkülöndíját a Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola felkészítő tanára kapta, míg a szintén hangszerekre és hangtechnikai eszközökre beváltható, 100 ezer forintos HANOSZ-különdíjat az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány veheti át.

A versenyt Magyarországon a HANOSZ indított el 2008-ban, az ausztrál "Music Monday" elnevezésű kezdeményezés mintájára.

A szervezet ezzel az akcióval a zenetanulást szeretné népszerűsíteni, és motiválni kívánja a fiatalokat, hogy többet foglalkozzanak énekléssel, zenéléssel, hiszen a zenetanulás rendkívül kedvezően hat a gyerekek és ifjúkorúak személyiségfejlődésére - emlékeztettek a szervezők.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés