bezár
 

zene

2011. 06. 21.
A Zeneakadémia rektora üdvözli Bányai kinevezését
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bányai Miklóst bízta meg a Zeneakadémia rekonstrukciójának felügyeletével június 20-i hatállyal a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI). A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Batta András reméli, hogy segítségével sikerül mielőbb célba juttatni a 6 milliárd forintos, EU-s támogatású beruházást. A rektor kedden elmondta az MTI-nek, úgy látja, július végén megkezdhetik a költözést az új, Wesselényi utcai oktatási és igazgatási épületbe, amely segíti az egyetem működését.

prae.hu

A műemléki védettséget ugyan nem élvező, de városképileg fontos Wesselényi utcai épületet, amelyet a Zeneakadémia számára alakítottak át, Feszl Frigyes tervezte, és korábban is iskolaként működött.

Az előzetes kalkuláció szerint nettó 6 milliárd forintba kerül a Zeneakadémia 1907-ben megnyílt, Liszt Ferenc téri műemlék épületének korszerűsítése. A felújítás végén a korábbi 9316 négyzetméter szintterület 11 040 négyzetméterre bővül. Semmilyen további beruházásról egyelőre nincs szó.

Mivel a Zeneakadémia finanszírozásából korában 228 millió forintot zárolt a fenntartó Nemzeti Erőforrás Minisztérium, az intézmény működése nagyrészt ennek következményeként pénzügyileg válságossá vált.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetői májusban azt kezdeményezték a nemzeti erőforrás miniszternél, hogy a tárca nevezzen ki miniszteri biztost az intézmény élére a rendkívüli pénzügyi helyzet kezelésére; a Török László főigazgató ekkor benyújtotta lemondását.

Bányai Miklós megbízása határozott időre, a rekonstrukciós beruházás jogerős használatbavételi engedély kiadásával történő befejezéséig, de legkésőbb 2013. december 31. napjáig szól - közölte a NEFMI sajtó- és kommunikációs titkársága kedden az MTI-vel.

Bányai Miklós feladata lesz többek között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tavaly kezdődött rekonstrukciós munkálatainak figyelemmel kísérése, valamint az esetlegesen felmerülő hiányosságok kivizsgálására vonatkozó javaslattétel.

A NEFMI közleménye szerint Bányai Miklós 1971-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnök Karán, majd 1975-ben okleveles mérnök-közgazdász diplomát szerzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen.

A rendszerváltás előtt a Láng Gépgyár kereskedelmi igazgatója, majd az Ipari Minisztérium miniszteri biztosa volt, 1990 után az MHB-Daewoo Bank vezérigazgató-helyetteseként és a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank vezérigazgatójaként dolgozott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés