bezár
 

zene

2008. 07. 05.
Hangverseny Fischer Annie emlékére Óbudán
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az 1995-ben elhunyt világhírű magyar zongoraművész, Fischer Annie születésnapján, július 5-én idén is rendeznek emlékhangversenyt az Óbudai Társaskörben - tájékoztatta Szentpéteri Gabriella zongoraművész, az esemény szervezője az MTI-t.

prae.hu

Elmondta, hogy a hagyományoknak megfelelően a hangverseny első részében Csoba Tünde zongorázik. Ő volt az egyetlen, akinek 15 éves korától, 1985-től Fischer Annie közvetlenül is segítette a pályáját.
A koncert második részében pedig ezúttal is egy Fischer Annie-ösztöndíjas muzsikus, Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművész mutatkozik be a közönségnek. Az est programján Chopin, Bach, Taffanel és Taktakishvili művei szerepelnek.

Fischer Annie (1914-1995) háromszoros Kossuth-díjas zongorista meglehetősen zárkózott életet élt, hivatalosan sosem tanított, de ha fiatal művészek fordultak hozzá, szívesen hallgatta meg őket és adott tanácsokat. 

"Különösen idegesítette az a fajta zongorázás, ami csak a pontosságra, a tisztaságra törekedett. (...) Számára egyetlen egy dolog volt a fontos: mire gondolt a zeneszerző, mit érzett, miért írta le ezt vagy azt a darabot, mi a mondanivalója" - emlékezett a művésznél töltött órákra Csoba Tünde, akit 9 éves korában vettek fel a Zeneakadémia különleges tehetségek tagozatára. Tanulmányait 1993-ban fejezte be, nemzetközi karrierje Solti György meghívására Londonban kezdődött, fellép Európa számos nagyvárosában. 

A koncert másik fellépője, Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kovács Lórántnál diplomázott. 2004 nyarán ösztöndíjat kapott William Bennett mesterkurzusára, 2005-ben felvették a hágai Royal Conservatoire fuvola tanszakára, ahol az amsterdami Concertgebouw szólófuvolásának növendékeként tanult.
2006 szeptemberétől a londoni Royal Academy of Music fuvola tanszakán végzi posztgraduális tanulmányait. Idén Fischer Annie-ösztöndíjat is kapott.

Fischer Annie a Zeneakadémián Székely Arnold, majd Dohnányi Ernő növendéke volt. 10 éves korában Beethoven I. C-dúr zongoraversenyével debütált. 1926-ban volt az első nyilvános külföldi fellépése Zürichben, amelyen Mozart és Schumann 1-1 zongoraversenyét játszotta. A nemzetközi áttörésre akkor került sor, amikor 19 évesen, 1933-ban megnyerte az első budapesti Liszt Ferenc Zongoraversenyt. Karrierjét a II. világháború szakította félbe, ezeket az éveket Fischer Annie Svédországban töltötte. 1946-ban tért vissza újra Budapestre, és ettől kezdve megszakítás nélkül itt élt, innen járta a világot. 

A világ nagy zongoraművészeinek sorában elfoglalt kiemelkedő pozíciója ellenére viszonylag kevés hanglemezfelvétel őrzi emlékét, ennek oka, hogy nem szerette a stúdiók zárt világát. Az 1950-es és 1960-as években Magyarország "utazó zenei nagykövetének" nevezték. Otto Klempererrel előadta Beethoven összes zongoraversenyét a londoni Royal Festival Hallban.

nyomtat

További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés