bezár
 

zene

2011. 06. 21.
Liszt és Szent Szaniszló
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Befejezetlen és szinte ismeretlen Liszt-mű, a lengyel vértanúról, Szent Szaniszlóról írt oratórium hangzik el vasárnap este a budai Szent Imre-templomban a magyar EU-elnökség hivatalos programjaként, egyben az uniós stafétát átvevő Lengyelországot köszöntve.

prae.hu

A bemutató alkalmával Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet kedden a külképviselet épületében újságírók előtt hangsúlyozta, hogy a 2010-es Chopin-év és az idei Liszt-év során Budapesten lengyel-magyar együttműködésben kivételes programok valósultak meg, amelyek folytatását reméli.

Arkadiusz Bernas, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója kiemelte: közös narratívába foglalták a két zeneszerző életművét, így jelent meg Liszt Chopin-könyvének reprintje is.

A 200 évvel ezelőtt született Liszt Ferenc élete utolsó periódusában írta a Szent Szaniszlóról szóló művet, amely most CD-n is megjelent a Fidelio Media kiadásában.

A vasárnapi koncertet és a felvételt vezénylő Strausz Kálmán, a Honvéd Férfikar művészeti vezetője, a közreműködő Budapesti Stúdió Kórus vezetője elmondta: tudott a mű létezéséről, de egyetlen hangot sem ismert belőle.

Kutatásai során bukkant Paul Munson amerikai zenetudós tanulmányára és egy 2003-as, szintén amerikai lemezfelvételre. Ezekből kiderült, hogy a négyrészesre tervezett alkotásnak valójában csupán az első és utolsó tételét komponálta meg Liszt Ferenc.

"Nem könnyen, de sikerült megszereznünk a partitúrát, és megdöbbenve tapasztaltuk, hogy van még három tétel, egy ária és két polonéz, amelyek csak zongoraletétben szerepelnek az anyagban. Felkértük Kákonyi Árpád fiatal zeneszerzőt, aki Liszthez hű hangszerelést készített" - fejtette ki Strausz Kálmán.

A második polonéz, a Jeszcze Polska nie zgineta ma Lengyelország nemzeti himnusza. Liszt 1869-ben kérte fel Lucjan Siemineski írót a szövegkönyv elkészítésére, majd többen is dolgoztak a librettón. A megzenésítéshez csak 1874-ben fogott és élete utolsó másfél évtizedében dolgozott a Szent Szaniszlón, amely a Szent Erzsébet legenda mellett egy oratórium trilógia része lett volna; Szent Istvánról tervezett még zeneművet.

Strausz Kálmán szerint megragadó a zene, amely tükrözi azt az eléggé nem értékelhető, előre, a 20. és 21. századba mutató stiláris változást, amely Liszt utolsó alkotói korszakát jellemezte.

A CD-n és a koncerten Szent Szaniszlót Haja Zsolt, a krakkói püspököt meggyilkoltató Merész Boleszláv királyt Kovács István, Szaniszló anyjának szólamát pedig Wiedemann Bernadett énekli, közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar. A kétlemezes album második korongjára Liszt hat tételes Requiemje is felkerült.

Arkadiusz Bernas elmondta, dolgoznak azon, hogy Lengyelországban mielőbb elhangozzék a mű. Aki a vasárnapi koncertre nem tudna elmenni, az már pénteken este a fidelio.hu-n indított online rádión, a Liszt FM-en meghallgathatja a Szent Szaniszló oratóriumot, és a jövő héten többször megismétlik a lejátszást.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés