bezár
 

zene

2011. 06. 20.
Utcazenész-demonstráció Pécsen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Utcazenészek demonstráltak hétfőn Pécsen, mert nehezményezik, hogy az önkormányzat a jövő hónaptól korlátozná tevékenységüket; a csütörtöki közgyűlés elé kerülő, a környezeti zajvédelemről szóló rendeletet lakossági jelzések, igények alapján készítették elő - közölte az önkormányzat pénzügyi és gazdasági referatúrájának jogásza.

prae.hu

A baranyai megyeszékhely főterén, a Széchenyi téren mintegy húsz utcazenész játszott a járókelőknek, akik közül sokan percekre is megálltak, hogy hallgassák a rögtönzött koncerteket.

Kovács Attila főszervező az MTI-nek azt mondta, hogy az utcazenészeknek nincs könnyű dolguk Pécsen: köztéri fellépéseiket már évek óta területfoglalási engedélyhez kötik, amit a vándorló zenészek nem tudnak időben igényelni.

Hozzátette, hogy az utcai zenészekre kedvezőtlenül hatott a koldulást tiltó tavalyi pécsi rendelet, amelynek nyomán gyakran őket is a koldusokhoz hasonlították és elzavarták a hatóság képviselői.

Kovács Attila elmondta, hogy csütörtökön egy új rendeletre vonatkozó előterjesztés kerül a közgyűlés elé. Tudomása szerint ennek lényege, hogy július elsejétől kormányhivatali, oktatási, egészségügyi és más közintézmények 50 méteres körzetében egyebek mellett utcazenélést sem lehet folytatni. Úgy vélte, bár egyet lehet érteni a rendelet azon céljával, hogy e tevékenység ne zavarja az épületekben folyó munkát, ezen intézmények Pécs belvárosában olyan közel vannak egymáshoz, hogy az utcazenészek végleg kiszorulhatnak onnan.

"Az utcazenészek hozzátartoznak a városképhez. Olyan szabályokra van szükség, melyek nyomán igazságosan bánnak velük és lehetőséget kapnak tevékenységük folytatására" - mondta a főszervező.

Endrédi Gábor, a pécsi önkormányzat pénzügyi és gazdasági referatúrájának jogásza a demonstráció kapcsán az MTI-vel közölte: az utcazenét is érintő, a csütörtöki közgyűlés elé kerülő környezeti zajvédelemről szóló rendeletet lakossági jelzések, igények alapján készítették elő.

Az utcai zenélésre és utcai éneklésre vonatkozó korlátozás hétköznapokon 8 és 16 óra között lesz érvényben. Célja a nyugalom megőrzése, a hivatali, a gyógyító és egyebek mellett az oktatómunka zavartalanságának biztosítása.

"Nincs szó az utcazenészek kitiltásáról, hiszen hozzájárulnak a város jó hangulatához, pezsgő életének alakításához. Üdítő tevékenységük hozzátartozik a kulturális főváros mindennapi életéhez" - hangsúlyozta Endrédi Gábor.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés