bezár
 

zene

2011. 06. 20.
Külföldi versenyzők a Paksi Harmonika Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Most először lesz nemzetközi a Paksi Harmonika Fesztivál versenyének mezőnye: a pénteken és szombaton tartandó eseményre a magyarokon kívül nyolc országból érkeznek muzsikusok.

prae.hu

Papp Olga szervező az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország mellett Finnországból, Szerbiából, Oroszországból, Fehéroroszországból, Bosznia-Hercegovinából, Ukrajnából, Csehországból és Moldovából várnak összesen negyven versenyzőt.

A szervező, aki a paksi Pro Artis Alapfokú Művészetoktatási Intézmény harmonika tanára, hozzátette: a zsűri is nemzetközi lesz. Az állandó vendég orosz harmonikaművész, Alexander Poelujev mellett idén Szatzker Zsanett, a vecsési zeneiskola tanára, Clemens Tschallener osztrák harmonikaművész, a DuoNuevo tagja és Mirco Patarini olasz harmonikaművész, a Scandalli cég igazgatója bírálja majd a bemutatkozókat.

Papp Olga hangsúlyozta: a fesztivált azért rendezik, hogy a közönségnek bemutassák a harmonika kevésbé ismert oldalát, bizonyítsák, hogy alkalmas értékes zene közvetítésére, nem csak a mulatós zene hangszere.

Ezt a gondolatvilágot kiválóan képviselte az argentin származású zeneszerző, Astor Piazzolla (1921-1992). A nagy tangóreformátor, a 20. század második felének egyik legnagyobb zeneszerzője idén lenne 90 éves, az idei fesztivált részben az ő emlékének szentelik.

A szervező kifejtette: Piazzolla gyökeresen megváltoztatta a tradicionális tangót, amelybe belecsempészte a klasszikus zene és a dzsessz elemeit. Nemcsak zeneszerzőként, hanem előadóként is híres volt: ő tette a klasszikus zene részévé az Argentínában használt, egyébként német gyökerekkel rendelkező harmonikafajtát, a bandoneont. Róla emlékeznek meg egy templomi koncerttel, ahol fellép a DuoNuevo osztrák harmonika-hegedű páros.

A VI. Paksi Harmonika Fesztivál versenyének a művelődési központ lesz a helyszíne, ugyanott tartanak gálakoncertet szombaton 16 órakor. Ezen a verseny győztesei és a meghívott művészek, együttesek lépnek színpadra, így például az Orosz Zoltán és Horváth Kornél alkotta duó, valamint a Paksi Harmonika Együttes.

A fesztivál ideje alatt több kiállítás is lesz: bemutatja saját készítésű harmonikáit Móger Péter hangszerész, megtekinthetők lesznek a V-Harmonikák, valamint az olasz Scandalli harmonikagyártó cég hangszerei.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés