bezár
 

irodalom

2011. 06. 19.
Múzeumok éjszakája - Göncölszekér: kortárs versek megzenésítve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két koncertet is ad június 24-én a budapesti múzeumok éjszakáján a kortárs költők verseit megzenésítő Göncölszekér zenekar: a formáció Minden perc itthagy című friss albumát mutatja be.

prae.hu

A Göncölszekér pénteken 21 órától a Néprajzi Múzeumban, majd éjfél után negyedórával a Budapesti Műszaki Egyetem könyvtárában játszik.

Baló András Márton, a zenekar vezetője az MTI-nek elmondta: már dolgoztak egy ideje a lemez anyagán, amikor menet közben megállapodtak a Gryllus Kiadóval. Utóbbi vezetője, Gryllus Dániel javaslatára az énekszólamokat újra felvették.

A Göncölszekér évekkel ezelőtt hobbizenekarként indult, a régi Kaláka-rajongó Baló András Márton kezdeményezésére. A verseket megzenésítő csapat 2008-ban készített egy négyszámos maxi CD-t, amelyet szerzői kiadásban jelentetett meg. Ezután két tag külföldre távozott, majd egyikük hazatért, így alakult ki tavaly nyárra a mostani felállás: Baló András Márton (ének, mandolin, bendzsó, harmonika, harangjáték), Barthó Zoltán (ének, basszusgitár), Erdősi Péter (ének, gitár, ukulele) és Fekete Dániel (ének, furulya, koncertina).

A formáció hangzásában, műfaji sokszínűségében, vokális lehetőségeiben egyaránt a nagy elődöt, a Kalákát idézi. "Nagyra tartjuk a Kaláka által teremtett versmegzenésítő iskolát, mozgalmat, ugyanakkor mi a kortárs, és ezen belül is a fiatal, 30-40 éves költők munkásságára összpontosítunk, elsősorban azért, mert ennek a korosztálynak a műveit ritkán zenésítik meg. Ráadásul gyakran hallani, hogy a mai versek absztraktak, elvontak, holott ez egyáltalán nincs így, sőt, a maiak ugyanúgy visszanyúlnak a hagyományokhoz formailag is" - fejtette ki Baló András Márton.

A lemezen szerepel például a 39 éves Kemény István A titkos élet című versének, vagy a nála csupán két évvel idősebb Kossuth-díjas erdélyi költő, Kovács András Ferenc két munkájának megzenésítése, illetve a legfiatalabb, Tóth Krisztina Visszhang című munkájának átdolgozása. (Tóth Krisztina egy másik verse a Tolcsvay László által írt zenével Koncz Zsuzsa tavalyi lemezén szerepelt.)

A "klasszikus" magyar költőket mások mellett Petri György, Ladányi Mihály és Áprily Lajos képviseli a CD-n, a külföldi szerzőket pedig olyan 20. századi nevek, mint a brit James Fenton, az orosz Oszip Mandelstam, a sztálini diktatúra áldozata, a francia Jules Supervielle vagy az olasz Salvatore Quasimodo.

"A kiválasztott költők által képviselt városi hangulatot akarjuk visszaadni zenéinkkel, az általunk használt harmonika és a bendzsó is segítséget jelent a dzsesszesebb, sanzonosabb +svunghoz+. Van, ami eleve adott, hiszen Kántor Péter Kikötő blues című verséhez nyilván nem írhattunk más zenét, csak bluesosat" - jegyezte meg a zenekarvezető.

A Göncölszekér repertoárján mintegy nyolcvan dal szerepel, ez folyamatosan alakul, ahogy egyre több fiatal kortárs költő megzenésített verse kerül bele. Baló András Márton az MTI-nek elmondta, hogy szeretnének közös fellépéseket, irodalmi esteket költőkkel, ahogy Kovács András Ferenc áprilisban megjelent, Bohócöröklét című kötetének bemutatóján már közreműködtek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés