bezár
 

art&design

2011. 06. 19.
A Moulin Rouge és Toulouse-Lautrec világát idézi egy londoni kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Montremartre és a Moulin Rouge aranykorát idézi a londoni Courtauld Galériában a Jane Avril (Őrült Jane) kánkántáncosnő Toulouse-Lautrec által festett portréit és plakátjait bemutató kiállítás.

prae.hu

Miért éppen Jane Avril? Más táncosnők, mint Louise Weber, művésznevén La Goulue (a Falánk) vagy Nini les-Pattes-en-l’air szintén sztárok voltak a maguk idejében, de mindegyik közül Jane volt a legtitokzatosabb – mondta Nancy Ireson, a kiállítás kurátora.

Kétéves kutatás és a világ múzeumaival történt kapcsolatfelvétel révén sikerült összegyűjteni 60 olyan tárgyat, amelyek a táncosnőről és a festővel tartott szoros kapcsolatáról árulkodnak.

Henri Toulouse-Lautrec története jól ismert. 1864-ben született a dél-franciaországi Albi városában nemesi családban, majd egy baleset következtében megrokkant, és sokkal jobban érezte magát a mulatókban és a könnyű hölgyecskék társaságában, mint az arisztokrácia köreiben.

Jane Avril élete is bővelkedett fordulatokban. Jeanne Beaudon néven született Belleville-ben egy kurtizán és nemesi származású ügyfele kapcsolatából. Tizenhárom éves koráig egy otthonban élt, ahol rosszul bántak vele, majd a párizsi Salpetriere kórházba került, ahol egy orvos vitustáncot (arcban és a törzsben megjelenő gyors rángásokban megnyilvánuló szervi idegbaj) diagnosztizált nála. A kórházban lett táncosnő: a kórház minden évben "őrültek bálját" tartott, ahol Jeanne nagy sikert aratott, és gyógyultnak nyilvánították.

A Folies Bergertől a Moulin Rouge-ig hányaveti stílusa elsöprő sikert aratott. Egy robbanószer után Mélinite-nek vagy Őrült Jane-nek becézték.

Toulouse-Lautrec, akihez hűséges barátság fűzte, híres plakátjain szerepelteti, sőt több arcképét is megfesti: ezeken magányosnak, titokzatosnak tűnik, egész másnak, mint a tollboák és frufruk világában. Ő rajzolja meg a londoni turnéja plakátját is Englantine kisasszony csoportja címmel.

A londoni kiállítás egyben nosztalgia is: a táncosnő angol álmot dédelgetett: erről tanúskodik egy brit barátja sugalmazta színpadi neve (Jane), egyes sanzonok címe (Az én angolom) és London iránti imádata, "ahol szabadon lehet élni, nem úgy, mint Párizsban" – írta 1933-ban megjelent emlékirataiban.

Sorsa több művésszel is összehozta: Picassóval, aki négy rajzot készített róla, Alfred Jarryvel, az Übü király szerzőjével és Oscar Wilde-dal is.

A Toulouse-Lautrec and Jane Avril: Beyond the Moulin Rouge című kiállítás szeptember 18-áig látogatható (www.courtauld.ac.uk).
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés