bezár
 

art&design

2011. 06. 17.
Kortárs művészeti múzeum nyílik Szófiában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Végre otthonra talál a kortárs művészet Bulgáriában: világhírű külföldi, valamint bolgár művészek alkotásainak bemutatásával nyílt meg pénteken kritikák közepette az új kortárs múzeum Szófiában.

prae.hu

A sokat vitatott projekt összesen 12 millió euróba (3,2 milliárd forint) került, ami túl magas költség az Európai Unió legszegényebb országában. A pénz elsősorban Norvégia, Izland és Lichtenstein adományaiból gyűlt össze.

Ezért sem véletlen, hogy a múzeum egy modern norvég kiállítás bemutatásával kezdi meg működését.
A SAMCA (Sofia Arsenal Museum of Contemporary Art) egy 1916-ban épült, klasszikus stílusú épületben kapott helyet, amely átépítve modern üveghomlokzatot és külső lépcsőket kapott.

Vezsdi Rasidov bolgár kulturális miniszter és elismert szobrász szívén viselte a projekt sorsát. Mint elmondta, miniszterként legnagyobb céljai közé tartozott a múzeum kialakítása.

A múzeumnak még nincsen saját gyűjteménye, így egyelőre az expresszionista Marc Chagall, a szürrealista Salvador Dalí és a Bulgáriából származó, Németországban a berlini Reichstag 1995-ös befedésével ismertté vált művész, Christo műveit és bolgár művészek alkotásait mutatják be. Utóbbiak között Rasidov több plasztikája is látható lesz.

A belépőjegyekből származó bevételt új kiállási tárgyak vásárlására fordítják.

A múzeumot sok kritika éri egyrészt a saját gyűjtemény hiánya miatt. Építészek egy csoportja ugyanakkor azt is szóvá teszi, hogy a több milliós projekt nyilvános pályáztatás nélkül valósult meg.

A SAMCA egy hatalmas városi park végében, a kultúrpalota és egy ötcsillagos hotel szomszédságában áll, közelükben további múzeumok sorakoznak. A SAMCA teljes kiépítésével valódi múzeumnegyed alakul itt ki. A belvárosi múzeumokkal együtt ez sokat jelenthet Szófia számára a 2019-es Európa Kulturális Fővárosa címéért benyújtott pályázat megítélésekor.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés