bezár
 

zene

2011. 06. 16.
Díjakat adtak át a Magyar Állami Operaházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három szakmai díjat adtak át csütörtökön délután a Magyar Állami Operaházban: a Komor Vilmos-emlékplakettet Pál Anikó korrepetitor, a Márk Tivadar-emlékplakettet Auerné Pádár Erzsébet, a női jelmezműhely vezetője és Szerdahelyi Lászlóné díszletfestő kapta. Az év zenekari művésze elismerés Éder Pál koncertmesteré lett.

prae.hu

A Komor Vilmos-emlékplakett idei díjazottját, Pál Anikó korrepetitort Győriványi Ráth György megbízott főzeneigazgató köszöntötte - közölte az MTI-vel Várkonyi Judit sajtóreferens.

Kiemelte, Pál Anikó a legfelkészültebb korrepetitorok egyike a dalszínházban, aki nemcsak az énekesek iránt figyelmes, de maximálisan figyel a karmesteri utasításokra is.

Pál Anikó 1998-ban szerzett zongoratanári diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Zongoraművészként 2000-ben diplomázott, attól az évtől tagja a dalszínház társulatának, ahol a kortárs művek betanításában kiemelkedő teljesítményt nyújtott az elmúlt évek alatt.
A Komor-plakettet első ízben 1978-ban adták át.

Az elismerés odaítélését Komor Vilmos Kossuth-díjas, érdemes művész karmester emlékére lánya, Komor Ágnes hárfaművész kezdeményezésére indították. Azóta évente adják át az Operaház egy-egy olyan fiatal művészének, korrepetitorának, vagy karmesterének, aki művészi teljesítménye és a művészi munkához való készsége alapján arra leginkább érdemes.

Az Év zenekari művésze-díj átadásának hagyománya csaknem tíz esztendeje szünetel az Operaházban. A zenekar művészeti tanácsának kezdeményezésére élesztették újjá a régi gyakorlatot. A díjat egy adott évadban magas színvonalú művészi teljesítményt nyújtó zenekari művésznek adományozzák.

Csütörtökön Éder Pál koncertmester vette át az elismerést. A főzeneigazgató hangsúlyozta: még mindig nem övezi megfelelő megbecsülés a zenekari művészeket, holott az előadások sikere nagyrészt rajtuk múlik, a koncertmesteri pozíció pedig kulcsfontosságú poszt az együttesben, ahol Éder Pál kitűnően helytáll.

A koncertmester 1978-ban vette át hegedűművészi diplomáját, még abban az esztendőben az Operaház zenekarához szerződött. Éder Pál a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa.

Idén Boschán Daisy rendező adta át a Márk Tivadar-emlékplakettet Auerné Pádár Erzsébetnek, a női jelmezműhely vezetőjének, és Szerdahelyi Lászlóné díszletfestőnek – mindketten évtizedek óta az Operaház tagjai.

A Márk Tivadar-emlékplakettet az Operaház egykori Kossuth-díjas jelmeztervezőjének emlékére alapították a művész halála után, 2005-ben, a művész emlékének megőrzése, szellemei hagyatékának ápolása céljából.

Az alapí­tvány kuratóriuma minden évben egy alkalommal dí­jat ad át azoknak a tervezőknek vagy kivitelezőknek, akik szí­nházi, illetve operai produkciók létrehozásánál kiemelkedőt alkottak. A dí­jazott pénzjutalmat, valamint emlékplakettet kap, amely Krasznai János volt főügyelő alkotása.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés