bezár
 

film

2011. 06. 16.
Eurimages: félmillió euró magyar filmeknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Összesen 466.922 euróval (125 millió forinttal) támogat magyar filmeket és forgalmazókat az Eurimages. Az Európa Tanács filmalapja valamennyi magyar érdekeltségű pályázatot támogatta.

prae.hu

Az Eurimages Igazgató Tanácsa múlt heti helsinki ülésén döntött az európai koprodukcióknak és forgalmazóknak juttatható támogatásokról, ezen belül kaptak a magyar pályázók mintegy félmillió eurós támogatást - közölte Bereczki Csaba, az Eurimages magyar képviselője, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) nemzetközi igazgatója a Magyar Filmunió által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

Szász János A nagy füzet című magyar-német koprodukciós filmje 360 ezer eurót (96,6 millió forintot) kapott, Fliegauf Benedek Varjak című magyar-német koprodukciójának pedig 70 ezer eurót (18,7 millió forintot) szavaztak meg.

A forgalmazási pályázaton hét magyar érdekeltségű produkció kapott pénzt. Szabó István Az ajtó és Tarr Béla A torinói ló című filmjének szerbiai forgalmazásához egyenként hatezer euróval (1,6 millió forinttal) járult hozzá az Eurimages.

Öt külföldi film magyarországi forgalmazására mintegy 25 ezer eurót ítéltek meg. Ennek keretében az Anjou Lafayette Bt. Az ördög városa című szerb és a Szép, szép világ című szerb-német-svéd film magyar bemutatására, a Mozinet a Lemondás című török film, a Vertigo Media a Hogyan végződött a nyaram című román produkció, a Cinefil Co. pedig a Tilva Ros szerb film magyar vetítésére nyert pénzügyi hozzájárulást.

Az ülésen összesen 466.922 eurót kaptak a magyar filmtervek, illetve forgalmazó cégek. A tanácskozáson részt vett Bereczki Csaba szerint a támogatással az Eurimages igazgatói a válságban lévő magyar film helyzetén akartak segíteni.

"A döntés egyértelműen a magyar filmesek európai szintű elismerését fejezi ki" - fogalmazott Bereczki.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés