bezár
 

art&design

2011. 06. 15.
Óriásfotókkal emlékeznek Berlinben a "szégyen falára"
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Óriásfotókból nyílt kiállítással emlékeznek Berlin több pontján a "szégyen falára", az ötven éve épült berlini falra, amely a hidegháború idején kettéválasztotta a várost.

prae.hu

Klaus Wowereit polgármester Treptow kerületében leplezte le kedden az első felvételeket, a képek azt a traumát idézik fel, amelyet a város nyugati felét körülzáró fal építése 1961. augusztus 13-tól. Akkor húztak szögesdrótot a két városrész elválasztására, ezt hamarosan betonfal váltotta fel.

Az óriásfotók a nagyváros tizenegy pontján várják az érdeklődőket. A fekete-fehér kockák szélessége és magassága egyaránt több méteres. A felvételek közül sok a kettészakított Berlin mindennapi életét örökíti meg.

A német várost a II. világháború után négy szektorra - amerikaira, franciára, britre és szovjetre - osztották, a megosztottság 1961. augusztus 13. után a kelet-német hatóságok döntése után lett végleges. A betonfalat őrállásokkal és néhol egy második fallal erősítették meg, szökésre szinte nem maradt esély.

Történészek szerint legkevesebb 136 ember halt meg a falnál azalatt a 28 év alatt, míg állt. A hírhedt berlini fal végül 1989. november 9-én omlott le.

"1961. augusztus 13. a szégyen és a szomorúság napja" - mondta a fotókiállítás megnyitóján Klaus Wowereit.

Berlin számos eseménnyel emlékezik meg a fal építésének fél évszázados évfordulójáról, a történeti múzeumban nemrég Angela Merkel kancellár nyitott meg kiállítást a város kettéosztottságának koráról.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés