bezár
 

irodalom

2011. 06. 14.
Ivo Andric fél évszázada kapta meg az irodalmi Nobel-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Háromnapos ünnepségsorozaton emlékeznek meg Belgrádban arról, hogy 50 évvel ezelőtt kapta meg Ivo Andric szerb író az irodalmi Nobel-díjat.

prae.hu

A megemlékezéssel Andric munkásságának időszerűségére, valamint a mai irodalmi és művelődési közéletben való jelenlétére kívánja felhívni a figyelmet a belgrádi Művelődési Központ.

A programsorozat kedden este pódiumbeszélgetéssel kezdődik, amelyen írók vizsgálják a délszláv, nyugat-balkáni ellentmondásokat az irodalom tükrében, arra keresve a választ, hogy "hogyan olvassuk mi Andricot és hogyan +olvas+ bennünket Andric".

Szerdán A szubverzív Andric, avagy a politika mint az irodalom elátkozott sarka címmel hallhat előadást a közönség, majd csütörtökön ismét egy pódiumbeszélgetés következik az andrici erotika rejtélyéről.

A jeles szerb íróról szóló megemlékezéseket számos zenei rendezvény is kíséri.

Ivo Andric 1892-ben született a boszniai Travnikban, és 1975-ben hunyt el Belgrádban. Több külföldi egyetemen szláv nyelveket tanult, Grazban szerzett diplomát. Költőként debütált 1918-ban, első novellája 1920-ban jelent meg. Műveiben Bosznia színes világa, pravoszláv szerbek, katolikus horvátok, muzulmánok, szefárd zsidók, kereskedők, iparosok, és katonák élete elevenedik meg. Irodalmi műveiben lenyűgözően ábrázolja a különböző kultúrkörök érintkezését, egymásra való kölcsönhatását, a muzulmán és a keresztény hit, a Kelet és a Nyugat egymástól elütő világfelfogásának konfliktusait. Leghíresebb művei közé tartozik a Híd a Drinán és a Vihar a völgy felett. Mindkettő magyarul is megjelent.

Ivo Andric 1961-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés