bezár
 

építészet

2011. 06. 14.
Korhű kiállítás a gödöllői kastély Horthy-bunkerében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Időutazást ígér látogatóinak a Gödöllői Királyi Kastélyban szerdától látogatható bunkerkiállítás. A Horthy Miklós számára a II. világháború idején 10 méterrel a föld alá épített, eredeti állapotában felújított bunkerben a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a gödöllői kastéllyal közösen rendezett be tárlatot.

prae.hu

A különleges építészeti alkalmatosságba vezető szűk folyosó falain légioltalmi plakátok, míg az első teremben a bunker építésének dokumentumai (szövegek, tervrajzok, illetve a bunker makettje) láthatók. A látogatók számára a kiállított fotók idézik fel a II. világháborús bombázásokat és a légoltalmat, de betekintés nyerhető például a berlini Hitler-, a londoni Churchill–, és a moszkvai Sztálin-bunkerbe is.

A kisebbik helyiség látványban és hangban is megidézi az 1940-es évek óvóhelyét: a rádióból felcsendülő Karády Katalin-dalokat légvédelmi riadó, sziréna és robbanások hangja szakítja meg.

Rekonstruálták az el nem készült berendezéseket is Csonka Pál műegyetemi tanár eredeti belsőépítészeti tervei alapján – a hajópadló, a gerendázott mennyezet, a falak lambériaborítása, a borovifenyő-bútorok hamisítatlan bunkerhangulatot teremtenek. Az összhatást fokozzák a kiállított, légoltalomhoz kapcsolódó tárgyak (gázálarc, elsősegélydoboz, légoltalmi sisak).

Csonka Pál két bunkertervet készített a kastély főépületéhez közeli előkertekbe: egy henger- és egy téglatestalakút, végül ez utóbbi valósult meg. Az építési költségek negyedét a Budai Várkapitányság, a többit a Honvédelmi Minisztérium fedezte.

A kormányzónak 1944. júliusában mutatták meg a végső terveket, de levéltári források szerint decemberben, a front Gödöllőre érkezésekor az óvóhely még nem volt készen. Horthyt családjával együtt október közepén Németországba hurcolták, így a kormányzó sohasem használta a gödöllői bunkert.

A kastélyt az év végén német, majd orosz katonák szállták meg, ekkortól nincsenek pontos adatok az óvóhely sorsáról, ám annyit azért lehet tudni, hogy a későbbi években gázolajat tároltak benne. Mostantól örök mementóként bárki számára nyitva áll, bárki kedvére nézelődhet, vagy épp borzonghat benne – közölte kedden a kastély vezetése.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés