bezár
 

film

2008. 06. 30.
Nem indítanak eljárást a Koránt bíráló film miatt Wilders ellen
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Holland ügyészek hétfőn közölték: nem indítanak eljárást a Koránt bíráló filmjével a muzulmánokat világszerte felháborító Geert Wilders holland szélsőjobboldali képviselő ellen, mivel joga van a szabad véleménynyilvánításhoz.

prae.hu

Az ügyészséghez tucatnyi beadvány érkezett, amelyben vizsgálatot indítványoztak a bevándorlást ellenző politikus ügyében, azután, hogy Wilders idén olyan filmet mutatott be, amely az iszlámot erőszakot szító vallásként mutatja be. A filmet több muzulmán ország is elítélte.

Panaszt emeltek Wildersnek egy interjúban megjelent kijelentései ellen is, amelyben az iszlám szent könyvét Hitler Mein Kampfjához hasonlította.

"Ezek a megjegyzések bántók és sértőek sok muzulmán számára, de ez nem jelenti azt, hogy büntethetőek" - áll az ügyészség által kiadott közleményben. Hozzátették: nem látnak alapot arra, hogy gyűlöletkeltés és hátrányos megkülönböztetés miatt eljárást indítsanak Wilders ellen.

"A szólásszabadságnak lényeges szerepe van a nyilvános vitában egy demokratikus társadalomban. Ez azt jelenti, hogy politikai vitában megengedett sértő megjegyzések használata" - áll a közleményben.

Wilders szélsőjobboldali pártjának 9 képviselője van a 150 fős holland parlamentben.

A film miatt több muzulmán országban bojkottálták a holland árukat, de nem történt ahhoz hasonló erőszak, mint amikor 2006-ban egy dán napilap Mohamed prófétáról készült karikatúrákat közölt.
nyomtat

További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés