bezár
 

színház

2011. 06. 12.
Ideiglenesen a Grand Palais-ban játszik – és Kínába készül – a Comédie Francaise
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felújítják Párizs kulturális életének egyik legismertebb színhelyét, a Comédie Francaise épületét, a Richelieu-termet – jelentette be a Muriel Mayette, a még Moliere által alapított leghíresebb francia társulat főigazgatója.

Szkéné színház

Az új szezonban kezdődő munkálatok idején a Palais Royal kertjében, a társulat székhelyétől nem messze felállítandó ideiglenes színházban kerül sor a legtöbb előadásra – de másutt is találkoznak a francia klasszikus színház művészei a nézőkkel. Először lépnek fel a főváros Centquatre nevű művészeti központjában és a Grand Palais épületében is.

"A műsor határozza meg, melyik színhelyet választjuk és nem fordítva. Ez a változás alkalmat nyújt a hosszabb művek, a repertoáron szereplő nagy terjedelmű darabok színre vitelére" – hangsúlyozta Muriel Mayette. Akárcsak a 2010-11-es évadban, összesen tizenöt mű szerepel a programban.

A most véget érő szezont a Bérénice és az Andromaque előadása zárja, az utóbbit Orange-ból június 17-én a France 2 közszolgálati televízió is közvetíti.

Az új szezon még a Richelieu-teremben kezdődik novemberben, Moliere klasszikus művét, A nők iskoláját Jacques Lassalle rendezésében viszi színre a társulat. Az ökológikus és lebontható átmeneti színház 2012 januárjában Carlo Goldoni Nyaralási triológiájával nyitja meg kapuit. A teátrum ugyanolyan nagyságú, mint a Richelieu-terem, 700 ülés van benne, mind szemben a színpaddal, ami előnyös a tévéközvetítések szempontjából – mondta el az igazgatónő.

A Grand Palais dísztermében Eric Ruf 2012 májusától viszi színre Ibsen Peer Gyntjét, 35 előadást terveznek a norvég szerző klasszikus alkotásából. A műsortervben szerepel még többek között Saint-Exupery Kis hercege, Aurélien Recoing új változatában, november 24-től, a Studio Theatre színpadán.

Muriel Mayotte a felújítási munkálatok közepette is bizakodóan tekint az új évadra, hiszen az előző 94 százalékos nézettséget mutatott. Az igazgatónő az új évadban Kínába is el akarja vinni a társulatot: először a Comédie Francaise történetében. A vállalkozás szponzora a táskáiról, cipőiről híres Longchamp divatcég.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés