bezár
 

art&design

2011. 06. 11.
Magyar textilművészek bemutatkozása Lódzban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harminchárom magyar textilművész válogatott fal- és tértextiljeiből, a Szombathelyi Képtár Textilgyűjteményéből nyílik kiállítás kedden Lódzban, a lengyel központi textilmúzeumban (Centralne Muzeum Wlókiennictwa).

prae.hu

Cebula Anna, a szombathelyi gyűjtemény vezetője, a lódzi kiállítás kurátora elmondta az MTI-nek, hogy a kortárs magyar textilművészek tárlatán, a múzeum-gyárcsarnok időszaki kiállításaira rendelkezésre álló 7 ezer négyzetméterében kap helyet a 33 művész mintegy 40 munkája.

Most először a fali mellett tértextillel is bemutatkoznak: Gecser Lujza Két perc című szizálból fonott, kötözött alkotása vagy Attalai Gábor, a minitextil készítés magyarországi elindítója egy 150-szer 150 centiméteres filc tértextilje lesz jelen Lódzban. Péreli Zsuzsának két gobelinje is a kiállításra kerül, az egyik, az Amnézia című kétoldalas 95-ször 63 centiméteres, a másik a Motolla mintegy másfél méter nagyságú.

Nagy Judit Átváltozás című munkáját nagyanyja imakönyvéből kihullott elszáradt, csipkés erezetű tölgyfalevél inspirálta és egymás mellé szőtte az öreg és a friss, zöld tölgylevelet hernyóselyemből, fésűsgyapjúból, méltón a gobelin tárgyához. Ott lesz a tárlaton Szenes Zsuzsa speciális technikával készített Labirintusa és Szilvitzky Margit modern munkája, a Polycrom is - részletezte Cebula Anna.

A művészettörténész fölidézte, hogy régi kapcsolat fűzi a szombathelyi textilbiennálét, majd -triennálét Lódzhoz, a lengyel textilipar egykori fellegvárához, az 1830-as években épült 16 ezer négyzetméteres Fehér gyárhoz, amely a klasszicista ipari architektúra legszebb építménye. Ez ma a lengyel textil központi múzeuma és ő, mint a szombathelyi gyűjtemény lenygel születésű vezetője a lódzi intézmény textilkonzulense.

Megjegyezte, hogy jövőre rendezik Lódzban a negyedik nemzetközi textiltriennálét, és erre már meghívást kaptak a magyar kortárs művészek. Lódz és Szombathely nem riválisai egymásnak, mert míg a lengyel városban 1973-tól a nagy méretű textileket gyűjtik, addig a vasi székhelyen 1970-től a minitextil gyűjtése folyamatos - tette hozzá Cebula Anna.

A lódzi magyar textilkiállítás szeptember 4-ig tart nyitva.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés