bezár
 

art&design

2011. 06. 11.
Reflexiók barokk kertre - Kiállítás a gödöllői GIM-Házban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Képzőművészeti kiállítással idézi meg egy letűnt kor hangulatát a Gödöllői Iparművészeti Műhely Alkotóháza (GIM-Ház) Reflexiók barokk kertre címmel; a szombaton nyíló tárlat a Barokk Év Gödöllőn 2011 című rendezvénysorozathoz kapcsolódik.

prae.hu

A GIM-Ház kertjében áprilisban már szimpózium, valamint képző- és iparművészeti kiállítás vizsgálta a barokk kert színeit, növényeit és formáit. Az alkotóház vezetői, Katona Szabó Erzsébet és Incze Mózes ezúttal hét képzőművészt hívtak meg, hogy reflektáljanak a barokk kert témára.

Mint Katona Szabó Erzsébet az MTI-nek elmondta, elsősorban olyan művészekre gondoltak, akik eddigi életművük során foglalkoztak a kert témájával. A meghívottak között helyet kapott gödöllői és az ország más részéről származó, figuratív és nonfiguratív, fiatalabb és érettebb művész egyaránt - fűzte hozzá.

Az igazgató beszámolója szerint a hét kiállítóból három erre az alkalomra új műveket mutat be, a többiek már elkészült alkotásaikból válogattak az anyagba illőket. Csáki Róbert három kisméretű, "hihetetlenül szellemes, bájos, sokszor rokokó ízt megütő" festménnyel vesz részt a kiállításon, Incze Mózes ellenben nagyméretű képeket festett kimondottan erre az alkalomra - árulta el Katona Szabó Erzsébet.

Nagy Gábor szintén új művet, egy három képből álló installációt mutat be A barokk kertész feljegyzései címmel, míg Szőcs Miklós Tui Aranykor című, új szoborkompozícióját állítja ki, amely "nagyon távolról reflektál a barokkra, de lenyűgöző látvány: mint egy nemes trópusi fából faragott, talán a távol-keleti művészetre utaló, nagyon igényesen megmunkált, végtelenített Möbius-szalag tekeredik" - fogalmazott a GIM-Ház vezetője.

Mint hozzátette, a barokk kor csendéleteit idéző festményeivel új arcát mutatja Szikora Tamás, és a kert tematikához kapcsolódó munkákkal jelenik meg Balázs Imre Barna, illetve a Gödöllőn élő fiatal alkotó, Szűcs Barbara Eszter is.

Katona Szabó Erzsébet elárulta: a D. Udvary Ildikó művészettörténész által rendezett, friss kiállítás idejére is a GIM-Ház kertjében maradnak a június 5-én zárult, Barokk kert című tárlat szabadtéri alkotásai.

A Reflexiók barokk kertre október 2-ig minden szombat és vasárnap délután, illetve előzetes bejelentkezés alapján más napokon is látogatható. Június 18-án, a Múzeumok éjszakáján a kiállító művészekkel személyes találkozásra, kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílik.

A Barokk Év Gödöllőn 2011 rendezvénysorozattal a város Mária Terézia királynő gödöllői látogatásának 260., illetve Grassalkovich I. Antal halálának 240. évfordulójára emlékezik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés